Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Dini Orgutlenmeler Ile Milli Orgutlenmeler-Fark ve Benzerlikleri Nelerdir?

evrensel-insan

Yeni Üye
1 Kas 2012
3,434
1
0
70
Dini orgutleme ile; milli orgutleme arasindaki farklar, benzerlikler nelerdir hic dusundunuzmu?

Ben benzerlikleri siralayayim.

Ikiside ayrimcidir
Ikisi de inanctir.
Ikiside ideolojidir.
Ikiside Dogrusaldir.
Ikiside kisilerin kisilik ve kimlik degerlerini olusturur.
Ikiside Duyguya hukmeder
Ikiside kendini savunur.
Ikiside ideolojik kavramdaslarina karsidir.
Ikiside kisilere dogumuyla birlikte verilir.
Ikisininde soyut ve somut sorgulanmaz degerleri vardir.
Ikiside sistemin vazgecilmez degerleridir.

Evet, sizler bu konuda neler dusunuyorsunuz? Nedir bu ikilinin farklari ve benzerlikleri. Hangisi daha koklu ve yerlesiktir? Hangisinden vazgecmek daha zordur ve neden? Tanri soyut olarak dine destek verirken; milliyete soyut destek nedir?

Bir kisiyi dine baglayan, dine sahip cikmaya iten sebeplerle; milliyete bagliyan ve milliyet sahipligine iten sebepler arasinda, ne gibi farklar-benzerlikler mevcuttur.

Bu iki kisilik ve kimlik degerini belirleyen sahip cikmanin ortak bir zihniyeti var midir?, varsa nedir? Hangisinden arinmak, neye gore daha "kolaydir-zordur?" Her ikisinide sahiplenmek; insandan neler alir, insana neler verir?

Fikir, yorum, gorus ve onerilerinizi bekliyorum.

İnci Birinci

Yeni Üye
24 Haz 2014
636
5
18
Tek ortak zihniyet İNSAN OLMAKTIR. İnsan olamayanın, olmayanın bunu anlaması olanaksızdır. O halde insan olanlarla-insan olmayanların bunu tartışması anlamsız ve gereksizdir.

(Bu konularda düşünce ve davranış tarzınız çok açık olarak bilindiğinden, görüş alış-verişi esnasında "inanç sahibi ve milli duyguyu hisseden ve savunan insanların "beyinsizlik ve ufuk darlığı" zihnyet yoksunluğu " gibi absürt ve asılsız iddialarla karalanacağı kesin olduğundan ve kısır döngünün kaçınılmazlığı bilindiğinden bu görüş kısaca ifade edilmiştir)

X

FAdmin
Onursal Üye
25 Kas 2013
693
2
18
Bir konu hakkinda bilgiye sahip olmadan yargiya varmak bizim toplumun en buyuk hastaligi. Hayatinda belirli bir sure ciddi manada bir cemaatin, tarikatin icinde bulunmayan saglikli degerlendirme yapamaz.

evrensel-insan

Yeni Üye
1 Kas 2012
3,434
1
0
70
Bir konu hakkinda bilgiye sahip olmadan yargiya varmak bizim toplumun en buyuk hastaligi. Hayatinda belirli bir sure ciddi manada bir cemaatin, tarikatin icinde bulunmayan saglikli degerlendirme yapamaz.

Ben de "saglikli degerlendirme yapasiniz" diye bu basligi actim.

Buyrun yapin "saglikli degerlendirmenizi?"

Eger siralanan benzerliklere de bir itiraz varsa, buyrun itirazinizi gerekcelerinizle aciklayiniz.

X

FAdmin
Onursal Üye
25 Kas 2013
693
2
18
Ben de "saglikli degerlendirme yapasiniz" diye bu basligi actim.

Buyrun yapin "saglikli degerlendirmenizi?"

Eger siralanan benzerliklere de bir itiraz varsa, buyrun itirazinizi gerekcelerinizle aciklayiniz.

Azizim elini yumruk yapmissin savurmak icin bekliyorsun, ne yazarsam yazayim yumusamayacaksin.

Bizim gibi insanlari ocu gibi gormeyi birak, soz anlatacagim :)

evrensel-insan

Yeni Üye
1 Kas 2012
3,434
1
0
70
Azizim elini yumruk yapmissin savurmak icin bekliyorsun, ne yazarsam yazayim yumusamayacaksin.

Bizim gibi insanlari ocu gibi gormeyi birak, soz anlatacagim :)

Neden beni hedef aliyorsun ki!

Burasi bir kitle platform, bir suru okuru ve uye yazari var. Onlar icin bilgini ve dusunceni pasylas.

Ayrica cumlen tamamen bir onyargi itham iceriyor.

Ben yanit yazarsam, seni hedef alarak yazmam.

Kimseyi hedef alarak ta yazmam.

Sadece kendi dusunce ve bilgimi paylasirim.

Bunu kendi ustune Alana da sunu derim.

"Yarasi olan gocunsun"

Benim bireysel durusum belli.

Haatta sen buna "liberal" etiketi vermeye calismistin da, bende sana aciklamistim.

O yuzden sen asilonyargilarini kisisel hedef almalari birak ta; site icin site kitlesi icin varsa bilgin ve dusuncen onu paylas.

Tüm sayfalar yüklendi.