Din

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Anketler kategorisinde fides tarafından oluşturulan Din başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 13,732 kez görüntülenmiş, 71 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Anketler
Konu Başlığı Din
Konbuyu başlatan fides
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Ferdinand Bardamu
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
dinin aşaması değilde teoloji dersek sanırım daha doğru olabilir.

TEOLOJİ

Teoloji, kelime olarak Yunanca θεος, theos(Tanrı) ve λογος, logos(bilgi) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Ancak logos biraz daha karmaşık bir kelimedir. Esasında logos “usla kavrama” anlamına gelir ve “duyguyla kavrama” anlamına gelen pathos kelimesinin karşıtı konumundadır. Yinede o dönemde ki us(akıl) rasyonel anlamda kullanılmaktaydı. Platon’a göre bilgi, logosta temelleri idealar hem düşünceler hem de bu düşüncelerin ilkesiz sonsuz nesneleridir. Logos ilahi kelam anlamında da kullanılmaktaydı. Böylece bu kelimelerin birleşimi olarak theos + logos= theology(teoloji) yani Tanrı bilim anlamına gelmektedir. Ama nasıl bir Tanrı?

Dinler uygarlıkların kültürel dış görünümlerini yansıtmada en önemli ayraçlardan biridir. Uygarlıkların bu kültürel algıları, kendi sistemleri içinde ifade bulur. Uygarlığa ait her birey bu sistem ile büyür, gelişir, kavrar, öğrenir, yorumlar, kelimelere anlam yükler, simgeleştirir vs. Ancak kendini beğenmiş 18. ve 19. yy Batı Uygarlığının sandığının aksine, uygarlıklar tek olmadığı gibi bu uygarlıklara ait sistemler de tek değildir. Bu sistemlerin kültürel algıları aynı olmaz, aynı olsa da sistemin bu algılara yüklediği anlamlar farklılaşır. Doğal olarak bir sistem içinde büyümüş birey, farklı sisteme ait bir kavramı kendi sistemi içinde kavramaya çalışır. Kavram, kendi sistemi içinde tutarlı olsa da bireyin kavramaya çalıştığı sistem içinde tutarsız görünür. Örneğin “Rab” kelime anlamı itibariyle muallim/öğreten/terbiye eden/görüp gözeten vs anlamına gelir. İbrani geleneklerinde peygamberlere de “rabbi”(ey muallim) şeklinde seslenilirdi. Oysa bugünkü İslam Ortodoksisi içinde düşünen birey bu kelimeyi Tanrı anlamında algılayıp eski bir metinde bir kişiye “rabbi” şeklinde ki seslenişi bir şirk olarak yorumlayabilir. Sistemlerin kelimelere yükledikleri manayı kavramak yerine mevcut sistem içinde başka sistemlere ait terimleri kavramaya çalışmak bizi yanılgılara götürecektir.
Kelime olarak Tanrı-Bilim anlamına gelen teolojiyi inceleyebilmek için sistemlerin Tanrı/Allah/Hak/Hüda/İlah vb kavramlara yükledikleri anlamı incelemeden bu sistemleri, sistemlerin kültürel dile gelişi olan dinlerin teolojilerini incelememiz mümkün olmayacaktır. Daha da derine inmek gerekirse, bu sistemlerin kavramlara yüklediği mananın sebeplerini ve bu sebeplerin o toplumun üretim ilişkileri ile olan bağlantısını incelemeden havanda su dövmekten daha fazlasını yapmış olmayacağız.

Teoloji sadece metafizik (varliksal) olarak tanrinin varliginin, insanoglunca var/yok tartismasidir. Din ise metafizigin (varliksal) sorunu degil; insanoglunca sistemlesmis, duzen haline gelmis ve yasam ve iliski dusunce ve davranisi olmus uygulamali etik yonlendirim ve yaptirimlar degeridir. Bu da dinin var mi/yok mu tartismasi degil; her turlu din felsefesi temelinde dini felsefelerin ne oldugunun ve insanoglu yasam ve iliskilerindeki gozlem veren sorunlarinin dile gelmesidir. O yuzden bir kisi ya kendisine verilen dini degerleri uygular, ya kendi aldigi dini degerleri uygular; ya da yasam ve iliskisinde hic bir dini degere yer vermez. Bu bir varliksal sorun degil; uygulama/uygulamama sorunudur. Tabi bu uygulama da/uygulamama da basta inanc ve ideoloji ve de din felsefesi algi ve bilgisi yer tutan temeldir.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Aslinda baslik ve anket icerigine sunulan izmler arasinda bir celiski var. Din, yani religion ile Tanri yani god ayni seyler degildir.

Bu temelde teizm de sadece dini degil tanriyi da kapsar. Fakat insanoglu akli inancsal yapisinda bu ikisi farklilasir.

Yani hem dinli hem tanrili inanclarr vardir- Mesela hristiyanlik

Dinli fakat tanrisiz inanc-Budizm

Dinsiz fakat tanrili inanc- Panteizm, panenteizm, deizm, mistisizm, varolusculuk (hyloteizm) v.s.

Hem dinsiz hem tanrisiz inanc-Ateizm

Dinsiz fakat tanri belirsiz inanc-Agnostisizm

Tek tanrili-monoteizm

Cok tanrili-polyteizm

Iste bu temelde teizm genel yanasimi, belirtilmedikce hem dini hem de tanriyi icerir.
 

iyilikmeleği

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
24 Şub 2012
Mesajlar
24
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
evrensel-insan doğru bir noktaya değinmişsiniz. Din ve tanrı farklı kavramlar olmasına karşın genelde insanda farkındalık yaratarak birbirinden ayrı algılanmaz.

Ayrıca sorunun hatalı olduğunu düşünüyorum. Dinin aşamaları yoktur.

Dini agnostik bir yaklaşımla karşılasam da tanrının (yaratıcı bir gücün) var olduğuna inanıyorum.
 

glsezinrs

Kahin
Yeni Üye
Katılım
12 Ara 2010
Mesajlar
1,358
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
Anket başılğının düzeltilmesi konusunda daha önce bizler de yazmıştık diye hatırlıyorum..Mümkünse, modlarımız bunu yapabilirler mi?
 

fides

Kahin
Yeni Üye
Katılım
15 Şub 2008
Mesajlar
1,694
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Anket başılğının düzeltilmesi konusunda daha önce bizler de yazmıştık diye hatırlıyorum..Mümkünse, modlarımız bunu yapabilirler mi?

Anketi düzenledim sorunun ne olması konusunda kimse hem fikir olmadığı için daha kapsayıcı bir soruyu seçtim.Diğerine göre daha genel ve daha orta yolcu:)
Beğenmeyeni banlarım:) Ama öneriniz varsa forumdaki son saniyelerinizi buraya tavsiye ettiğiniz soruyu yazarak yaşayabilirsiniz. :) İyi forumlar...
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Oneri "Teolojik olarak tanriya bakis aciniz nedir? Onerinin bu sekilde olusu, sunulan siklar.
 

iyilikmeleği

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
24 Şub 2012
Mesajlar
24
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
31
Soru bu haliyle çok daha iyi ve kapsamlı olmuş. Felsefi olarak yaklaşmayı da desteklemiş. Teşekkürler..
 

Sokrats

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
12 Nis 2012
Mesajlar
47
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
Müslümanım ve müslümanlığı mantıklı buluyorum.

Fakat tamamiyle "açıklanabilir" görüşlerde bulunursak agnostisizm daha yatkın geliyor. Çünkü pekçok soruya bir yanıt bulabilirken, karşı tarafın "Eh, şimdi bu kadar basit bir biçimde cevap olmaz." demesi ile çıkmaza düşebiliyoruz. Belirsizlik içinde olmak ve kimsenin inkar edemeyeceği derecede gerçekle karşı karşıya kalana kadar bu belirsizliği korumak felsefi yönden en mantıklısı.

Fakat insanlar "belirsiz" kalacağı zaman bir boşlukta olur. Hayattan aldığı tad, görevleri ve istekleri birbirine karışıp, dünyaya baktığı bakış açısını her saniye değiştirebilirken yalnızlığın doruk noktalarına ulaşır. Bu yüzden belirsizlik en kötüsüdür.
Birkaç soruya yanıt verememek, boşluğa düşmekten daha iyidir.
 

düşünenadam

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
12 May 2012
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
23
Cevap: Ynt: Din

Örn:
italyada geçmişte yaşanan sapkınlaklardan ve azmışlıklardan dolayı insanların taşa dönüşmesi
 

Ferdinand Bardamu

Kahin
Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
1,302
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
Yani din bir acımasızlıktır, insanlardan alınan bir intikamdır, çoluk çocuk demeden kişilerin toplu infazıdır demek istiyorsunuz sanırım...
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst