Diktatörler Edebiyattan Korkar - Mario Vargas Llosa

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kültür ve Sanat kategorisinde Epilogue tarafından oluşturulan Diktatörler Edebiyattan Korkar - Mario Vargas Llosa başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,177 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kültür ve Sanat
Konu Başlığı Diktatörler Edebiyattan Korkar - Mario Vargas Llosa
Konbuyu başlatan Epilogue
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Epilogue

Epilogue

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
279
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
2010 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Mario Vargas Llosa:


‘Diktatörler edebiyattan korkar’


Vargas Llosa, basın toplantısında, e-kitaptan kaygı duyduğunu söyledi. 74 yaşındaki yazar, “Gelecekte özgür yaşamak istiyorsak iyi edebiyat çok önemlidir, çünkü iktidardakilerin kolayca yönlendiremedikleri yurttaşlar yaratır” dedi.

Kültür Servisi - 2010 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Mario Vargas Llosa, ödülün kendisi için büyük bir sürpriz olduğunu ve yaşamını geçici olarak kesintiye uğratmasını umduğunu söyledi. Bir basın toplantısı düzenleyen Perulu yazar, “Yaşamımın son günlerine kadar yazmayı sürdüreceğim. Nobel Ödülü’nün yazarlığımı, üslubumu, işlediğim konuları değiştireceğini sanmıyorum” dedi.

74 yaşındaki romancı, kâğıda basılı kitapları yeğlediğini, e-kitapların ve dijital çağın “çok değerli bir şey”in kaybolmasına yol açmasından korktuğunu vurgulayarak, yeni teknolojinin kitabın içeriğini sıradanlaştırmayacağını umduğunu belirtti.

Vargas Llosa, “Değişimin kaçınılmaz olduğunu biliyorum, ama mutlu olduğumu söyleyemem, ben kâğıda basılı kitaptan yanayım. Kanımca, teknolojinin, kitabın içeriğini yoksullaştırması tehlikesiyle karşı karşıyayız. Ama bu da bize bağlı, edebiyatın bugünkü niteliğini koruması bizim elimizde” dedi.

Vargas Llosa, gençlerin edebiyatın yalnızca bilgi, yalnızca belirli kavram ya da düşünceleri edinmenin bir yolu olmadığına, olağanüstü bir keyif olduğuna inandırılması gerektiğini vurguladı:

“Gelecekte özgür yaşamak istiyorsak iyi edebiyat çok önemlidir, çünkü iyi edebiyat iktidardakilerin kolayca yönlendiremedikleri yurttaşlar yaratır. Bir toplumda eleştirel ruhu hiçbir şey iyi edebiyat kadar uyandıramaz.

O yüzdendir ki, hangi türden olursa olsun tüm diktatörlüklerin ilk yaptığı iş sansürü dayatmak olmuştur. Tüm diktatörlükler edebiyat yaşamını denetim altına almaya çalışırlar, çünkü edebiyat yaşamında iktidara karşı tehlikenin tohumlarını görürler.”
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst