Devletin Dini ve Milliyeti/Hukumetin Dini ve Milli Siyaseti Olamaz.

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefi Tartışmalar kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Devletin Dini ve Milliyeti\/Hukumetin Dini ve Milli Siyaseti Olamaz. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,406 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefi Tartışmalar
Konu Başlığı Devletin Dini ve Milliyeti\/Hukumetin Dini ve Milli Siyaseti Olamaz.
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan ÜstünKişi

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Bir devlet, ait oldugu cografi ve toplumsal birlikteligin devleti, bir hukumette ait oldugu cografi ve toplumsal birlikteligin bir hukumetidir.

Dolayisi ile farkli halklarinin ve kesimlerinin ve de farkli sosyo-etik degerlerinin oldugu bir cografya ve toplumun devleti ve hukumeti; tum bu toplumun farkli degerlerini kucaklayacak bir yonetim yonlendirim yapilanma ve isleyis temelinde olmalidir.

Yani ne devletin bir resmi dini ya da milliyeti, ne de hukumetin bir resmi dini ya da milli siyaseti olamaz.

Olursa bu toplum bunyesinde bir ayrimcilik otekilestirme boluculuk ve birinin digeri ustundeki ustunluk ve hakimiyetini yaratarak adaleti bozar.

Adalet hukuk hak ve ozgurlukler eliyle devletin ve hukumetin tum vatandaslarina degerleri ne olursa olsun esit ve esitlikci mesafede olmasidir.

Bu da zaten toplumsal ve cografi olarak normasllesmis cagdaslasmis ve sivillesmis bir devlet ve hukumetin, prensip hukuk hak ve ozgurluklerr olarak iktidara soyunan her bir partisinin tuzugunde etik temelde dini ve de milli bir politika icermemesi anlamina gelir.

Iste ancak bu sekilde bir parti, ne etik milli ve de dini bir politik cikar duygu somurusu ve su istismar yapabilir, ne de kendi politik cikar ve somurusunu tum toplumu farklari ile kucaklayacak olan bir devlete ve hukumete tasiyasbilir.

Boylece hem devlet ve hukumet siyasetin bu yonunu onleyebilr, hem de partiler iktidara geldiginde kendi politik cikar ve somuruleri Adina hukumeti ve devleti ele gecirip; tek parti iktidarinin devletini ve hukumetini kurabilir.

Iste gunumuzun cagdas devlet ve hukumet algisi isleyisi ve yapilanisi budur.

Boylece toplum devleti ve hukumeti eliyle bunyesindeki tum sosyo-etik farklari kabullenmeyi birlikte farklari ile yasamayi ve bir birlerinin farkli degerlerine saygi gostermeyi de ogrenir.

Iste ancak boyle bir toplum ve cografyanin rejimi sistemi demokratik hak ve ozgurlukcu evrensel hukuk ve insan haklarina bagimli gelisen ve caga ayak uydurabilen bir toplum ve ulke olabilir.

Bunun aksini savunan digger her bir gorus; ya belirli bir ideolojik ve inancsal cikar somuru ve su istismar icerir ve toplumu ve ulkeyi ayristirmaya otekilestirmeye ve kendi degerlerinden olmayanlara yonelik nefret soylemine ve tum toplumun farkli halk ve kesimlerini tek bir etik degree milli ya da dini zorlamak ve bunun icin her turlu baskiyi kurmak, yalani soylemek, korkutmak tehdit ve santaj etmek durumundadir.

Boyle durumdaki bir toplum hic bir zaman normallesemez, sivillesemez, cagdaslasamaz ve daimi bir kaos kutuplasma altinda ustelik istikrarsiz ve iktidara gelen eliyle de ikircimli bir nesiller savasimina, mucadelesine donusur.
 

alpi

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
416
Tepkime puanı
1
Puanları
18
Yaş
47
Konuyu yanlış yere açmışsınız.
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Konuyu yanlış yere açmışsınız.

Neresiymis "dogru yer?"

Umarim en azindan bu soru icin makul ve mantiksal bir yanitin vardir.

Cunku sorunun yaniti sadece "surasi" degildir, "neden burasi degilde orasi oldugunun" da aciklamasini icerir.
 

alpi

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
29 May 2014
Mesajlar
416
Tepkime puanı
1
Puanları
18
Yaş
47
İtiraf edeyim yazı keyifliydi. Buraya açmalıydınız konuyu
 

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
İtiraf edeyim yazı keyifliydi. Buraya açmalıydınız konuyu

Iste zaten bu onerin de aramizdaki algisal, zihinsel, dusunsel, bilgisel ve bilissel nitelik ucurumunun en guzel ornegi.

Bireysel, evrensel ve insansal niteliklerdeki farklarda cabasi.

Basligi sabote etme ve basliga gereksiz anlamsiz ve luzumsuz iletiler ekleme de herkesin gozlemini aldigi bir fark.
 

yazzamayanyazar

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
12 May 2018
Mesajlar
15
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Devlet organizasyonlarının herhangi bir zümreye ait olması kesinlikle toplum yapısına zarar verir .Devleti oluşturan unsurlar her kesimin katkıları ile ortaya çıkmıştır ve bir devlete din veya millet düzeyinde sahiplenmek veya söylemde bulunmak ayrılıkcılıktır,Sosyal sınıflara toplumsal öğretirlere zarar verir .Millet ve din üzerinden yapılacak her türlü soylemde üzerinden söylemde bulunulan doktrin de zarar görecektir .Devlet seküler olmali ve taraf tutmamaladır
 

ÜstünKişi

Ordinaryus
Yeni Üye
Katılım
21 Ocak 2018
Mesajlar
744
Tepkime puanı
114
Puanları
43
İnsanlar amaçlara göre yaşar, amaçlarına ne kadar bağlılarsa işlerini o kadar şevkle yapacaklardır. Devlet insanlardan oluşur. Devletin yöneticileri halka inanacağı bir amaç verirse halk devletin yöneticisinin amacına o kadar bağlı olur ve herkes aynı şeyi düşündüğü ve istediği için o amacın sonucuna hızla ulaşılır.
Buna göre; devletin dini ve milleti olabilir çünkü din ve millet insanları bir amaca yöneltmek için gerekli ortamı oluşturur.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst