Depresyon

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde MeLekSy tarafından oluşturulan Depresyon başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 706 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı Depresyon
Konbuyu başlatan MeLekSy
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Objectivity

MeLekSy

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
30 Tem 2018
Mesajlar
296
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
~Paradise..
Herkes zaman zaman bir çökkünlük hissedebilir. Ancak haftalarca süren hüzün, umutsuzluk ya da günlük etkinliklere karşı ilgisizlik, daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Depresyon, özellikle bir kayıp ya da hayal kırıklığı yaşandıktan sonra ortaya çıktığında, normal bir duygudurum olarak kabul edilebilir. Depresyon, enfeksiyon gibi başka bir hastalığın semptomu olarak da görülebilmektedir. Ancak 2 haftadan uzun sürmesi ve başka belirtilerin de eşlik etmesi durumunda, önemli bir sıkıntı ve işlevsel yetersizlik nedeni olan depresif hastalık olasılığı akla gelmelidir. Depresif hastalık, insanların %10-%15'inde, yaşamlarının bir döneminde görülebilmektedir.

JAMA'nın bu sayısında özet olarak sunduğumuz bir çalışmada Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'nden araştırmacılar, yaşlılarda (70 yaşın üzerinde) depresyon semptomlarının, fiziksel kapasitelerini daha fazla azalttığını gösterdiler. Dört yıllık bir süre içinde depresif belirtiler, yürüme hızı ve ayakta dururken birkaç pozisyonda ya da sandalyeden kalkarken dengenin korunması gibi fiziksel performansla ilgili işlevlerde %55 azalmaya yol açtı. Fiziksel performanstaki bu azalma, ağır depresyonu olan daha yaşlı erişkinlerde en belirgin düzeydeydi; ancak depresyonu aynı ölçüde ağır olmayan yaşlılarda da depresyonun benzer etkileri olduğu görüldü.

Araştırmacılar, bu ve başka çalışmalarda elde edilen bulguların. depresyon ve fiziksel işlevlerdeki gerilemenin, birbirini pekiştirerek, yaşlıların bedensel ve psikolojik sağlıklarının kötüleşmesine yol açan etmenler olduğuna işaret ettiği görüşündeler. Buna karşılık, depresif duygudurumun önlenmesi ya da hafifletilmesi, yaşlılardaki fiziksel çöküşün azaltılmasında rol oynayabilir.

Bu hastalığa ait en az 5 tipik belirtinin, en az 2 hafta devam etmesi durumunda, majör depresyon tanısı konulur. Ancak bu belirtilerin sadece birkaçının bulunması bile sıkıntıya ve işlev yetersizliğine yol açabilmektedir. Sürekli olarak depresyon belirtileri bulunan herkesin, bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Neyse ki, depresyonda etkili olan birkaç tedavi şekli bulunmaktadır.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ:

*

Psikoterapi : Terapistle görüşmelerin yapıldığı birkaç tedavi yönteminin etkili olduğu görülmüştür. Bu tedaviler, ilaç uygulamasıyla birlikte yürütülebilmektedir.
*

İlaç Tedavisi : Antidepresan ilaçlar, genellikle hastaların üçte ikisinden çoğunda etkili olmaktadır. Günümüzde hekimler birkaç tip antidepresan arasında seçim yapabilmektedir.
*

Elektrokonvülsif Tedavi (EKT) : Özellikle diğer tedavilere yanıt vermeyen, daha ağır depresyonu olan hastalara uygulanır.

EK KAYNAKLAR:National Institute on Aging, National Institute of Mental Health, AMA's Encyclopedia of Medicine, AMA's Psychiatry for Primary Care Physicians

DEPRESYON SEMPTOMLARI:

*
Sürekli olarak hüzünlü, kaygılı ya da "boşluk" hissi ile nitelenen duygudurum.
*
Cinsel ilişki de dahil olmak üzere çeşitli etkinliklerden zevk almama ya da bunlara ilgi duymama.
*
Huzursuzluk, çabuk irkilme ve aşırı ağlama
*
Suçluluk, değersizlik, çaresizlik, umutsuzluk ve kötümserlik duyguları
*
Çok az ya da aşırı uyuma
*
İştah ve/ya da kilo kaybı ya da aşırı yeme ve kilo alma
*
Enerji azalması, yorgunluk, "yavaşlama" hissi
*
Dikkatini toplama, hatırlama ya da karar vermede zorluk
*
İntihar düşünceleri ya da girişimler
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Depresyon Beyin Yaşlanmasını Hızlandırabilir

Yale Üniversitesi bilim insanları, depresyonun bilişsel işlevlerdeki bozulmayı ve beyin yaşlanmasını önemli ölçüde hızlandırabileceğini ortaya çıkardı. Depresyonun ayrıca Alzheimer’in gelişimine yardımcı olduğu tespit edildi.

MedicalXpress'in haberinde göre, beyin taraması yöntemine başvuran bilim insanları hastalara, kontrast olarak kullanılan radyoaktif bir madde enjekte etti. Pozitron emisyon tomografi sırasında bu maddenin yaydığı gama ışınları detektörler tarafından kaydediliyor.

Depresyonlu hastalarda nöronlar arasındaki temas yoğunluğunun, aynı yaştaki diğer insanlara göre daha düşük olduğu ortaya çıktı. Depresyon belirtilerinin sayısı arttıkça nöronlar arasındaki temasların daha da kötüleştiğini gözlemleyen uzmanlar, depresyonun merkezi sinir sisteminin yaşlanmasını önemli ölçüde hızlandırabileceği sonucuna vardı.

Daha önce uzmanlar, depresyonu önlemek için ceviz tüketmeyi tavsiye etmişti. Günde en az 24 gram ceviz yine insanlarda, hiç ceviz tüketmeyen veya çok az miktarda tüketenlere göre depresyona rastlama oranının yüzde 26 daha az olduğu tespit edilmişti.

Kaynak: tr.sputniknews.com/yasam/201902151037697378-depresyon-beyin-yaslanmasini-hizlandirabilir/
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst