Deizm

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Din Bilimleri kategorisinde fides tarafından oluşturulan Deizm başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,451 kez görüntülenmiş, 30 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Din Bilimleri
Konu Başlığı Deizm
Konbuyu başlatan fides
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

toz_zerresi

Üye
Yeni Üye
Katılım
22 Şub 2010
Mesajlar
184
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Katılıyorum. Etik ancak pragmatik olarak ele alındığında var olabilir. Evet anarşizm konumuz değil ama bir an kayıverdi işte oraya : ) Yarın dinlenmiş olarak ve daha taze bir zihinle araştırmak dileği ile. En başta kendime söylüyorum. İyi geceler herkese.
 

fides

Kahin
Yeni Üye
Katılım
15 Şub 2008
Mesajlar
1,694
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Bu arada ben bir kavram kargaşası sezdim, yoksa bana mı öyle geldi?
Agnostisiz ve deizm birbirinden farklıdır. Deizm, bir yaratanın olduğunu kabul eder. Ama buna dinlerdeki gibi "Tanrı/Allah/Yehova vs." gibi bir isimle nitelemez. Dinleri ret eder. Yaradılıştan sonra bırakılmıştır denilir. Agnostisizm de tanrının varlığı ya da yokluğu sual konusu bile olamaz, bunun bilinemeyeceğini söyler.
 

Furkan Topal

Üye
Yeni Üye
Katılım
13 Eki 2010
Mesajlar
112
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
30
Hayır kavram karmaşasını bende sezdim. SatanicMajesty sadece inanç kelimesine takıyor ben bunu varsaymak ya da kabul etmek olarakta söyleyebilirim. Aynı şey?
 

SatanicMajesty

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
6 Eki 2010
Mesajlar
65
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Yanlış sezdiğinizi sayılarla açıklayabilirim;

Agnostizm konuyu %50 -%50 olarak ele alır.Tanrının varlığı ve yokluğu hakkında hiçbir yargıya varılamaz buyüzden olasılıklar bu durumdan öteye geçmez derler.Dolayısıyla bu konu hakkında fikir yürütmenin anlamsız olduğunu eklerler.
Deizm e gelirsek;bu konu hakkında fikir yürütülebilir ama kesinlik elde edilemez der ve akım gereği tanrının varlığı olasılığını daha yüksek görür.Ha birde tanrıyı farklı kavramlarla ele alan deistler vardır,bunların neredeyse ateizm den hiçbir farkı yoktur.Kavram karmaşasını siz yaratıyorsunuz.Günlük hayatta kullanılan terimlerin anlamlarıyla;felsefede yada bilimde kullanılan aynı terimin anlamı aynı değildir.Sen ben hayaletlerin olabileceğini inanıyorum dersin muhabbet içinde ama böyle bir cümle felsefede tamamen anlamsız ve çelişkili olacaktır.Ya inanırsın ya da gerekçe göstererek olduğu ihtimalini yüksek görürsün.Bukadar basittir.Karmaşayı yaratan sizin günlük hayatınız.
 

fides

Kahin
Yeni Üye
Katılım
15 Şub 2008
Mesajlar
1,694
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Majesty, emin ol gündelik hayatımda kullandığım kelimeler ile felsefede kullandığım kelimelerin farklılığını bilirim. Agnostisiz derken konumuz felsefeyse karşımdaki az çok felsefeden anlayan birisiyse bunu kavradığını varsayarım. Merak etme 3.felsefeyi yeterince iyi bilirim.

Deizm inanç değildir,temeli mantığa felsefeye ve tanrı kavramının bilinmezliğine/kavranamazlığına-yani metafiziki konularda kesin yargıya varılamayacağı- dayanır.Dolayısıyla tanrıya inanıyorum demenin tanrıyı %100 doğru kabul ettiğini düşündüğümüzde;inanmak deizm in dışındadır.

Burada agnostisizmi açıklamışsın.Agnostikler tanrının bilinemeyeceğini/kavranamayacağını savunur.
İlgili bazı konular:

http://www.felsefe.net/felsefe-makaleleri/544-ucuncu-felsefe-var-midir.html
http://www.felsefe.net/din-bilimleri/578-agnostisizm.html
 

SatanicMajesty

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
6 Eki 2010
Mesajlar
65
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Acaba farklı birşey mi söylemişim ? :) Olasılık olarak ele alalım;iki seçenek var ve bir tarafı seçiceksin eğer karar veremeyeceğini hatta verilemeyeceğini iddaa ediyorsan ve bu konuda düşünmenin anlamsız olduğunu söylüyorsan şöyle ifade edersin.Olasılıklar %50-50 nin ötesine geçemez yani asla bilinemez yada karar verilemez.Anlamadığınız yeri çok merak ediyorum doğrusu... Neyse bu konuda yazdığım bir yazıyı paylaşayım;onu okuduktan sonra yorum yapın.
 

fides

Kahin
Yeni Üye
Katılım
15 Şub 2008
Mesajlar
1,694
Tepkime puanı
5
Puanları
38
Anlaşamadığımız yer şurası deizmde %50-%50 gibi bir değer yoktur. Bir kabul ediliş vardır. Agnotisizmde de %50-%50 yoktur. Bir sayısal değer verirsek buna 0(sıfır) diyebiliriz sadece. Yargıda bulunmuyor varlık konusunda deizm gibi.Tanrı kavramının bilinemeyeceğini öne sürmüyor deizm, aksine bunu kabul ediyor.
 

SatanicMajesty

Yeni üye
Yeni Üye
Katılım
6 Eki 2010
Mesajlar
65
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Kabul etmek başka birşeydir.Sana bilgiyi açıklamama gerek yok sanırım.Farkındasındır ki algılarımız fizikseldir ve fiziksel olmayan birşeyi bildiğimizi iddaa etmeyiz.Bilgi ya yanlış yada doğru olacağı için kesinlik içermelidir.Dolayısıyla algılayamayacağımız yani METAFİZİKSEL durumlarda bilgi elde edilemez;kesinlik öne sürülemez.Ama bir taraf seçip,onu daha mantıklı gördüğün için kabul edebilirsin.Deizm fikir akımı olarak tanrının varlığının olası olduğunu kabul edenleri kapsar.Tabi bukadar basit değildir de neyse.Matematikte zaten aynı sayılar birbirini götürür sıfır kalır yani %50 - %50 yi götürür;0-0 kalır öyle anlatmamın sebebi %100 ün kesinlik belirten bir açıklama olmasıdır.Agnostizm sizin de söylediğiniz gibi bilinemeyeceğinin üstüne üstüne düşünülmesinin gereksiz olduğunu öne sürüyor.Deizm bunu öne sürmek yerine tanrının varolma durumunu daha olası görüyor ve kabul ediyor.Bukadar basit bu;her kabul ettiğin şeyden %100 emin mi olursun ? Bilimde bile paradigma diye birşey vardır.Dinler ise tanrının varlığını %100 olarak görürler,bukadar basittir şüpheye başka olasılığa yer vermezler.Dolayısıyla kabul etmez,bilirler.
 

toz_zerresi

Üye
Yeni Üye
Katılım
22 Şub 2010
Mesajlar
184
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Deizmi nusayri vatandaşlarımızın kadınlarının ve gençlerinin çokca kullandığını gözlemledim. Sanırım nusayrilikte kadınlara verilen değerin azlığından meydana gelen bir durum. Dinleri ile bütünleşemeyen kandınlar önce ailelerinden daha sonra da dinlerinden uzaklaşma gereği duymuşlar. Ve dini külliyen ret etme yolunu seçmişler. Aslında bunun da suçlusu yine bizleriz. İnsanları olduğu kabul etmeyi bir türlü beceremiyoruz ve kendimize benzetmeye çalışıyoruz. Gerçekçi bir tutum hoşgörü ve saygı ile bakmak olacaktır. Uymuyorsa inançlar ve tutumlar hemen ötekileştirmemek gerek. Birlikte bir hayatı paylaşamayabilir farklı insanlar ama aynı toplumda huzur ve güven içinde yaşayabilir.

Saygılarımla
 

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Deistlerin en büyük sorunu Tanrı'yı mükemmel görmeleri ve bundan dolayı dinleri inkar etmeleri. Halbuki Tanrı'nın felsefesinin dünyada gördükleri kadar olduğunu bir bilseler, Tanrı'nın insanlık için bu gördüklerini takdir ettiğini bir bilseler.
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Deizm teizmden sonraki politik bir ara durak gibi. Yeryüzündeki dinsel metinlerden bezme ve bıkma ama ordan edinilen ve emilen içsel Tanrıyı sürdürme ve inançta tutma. Belki bir ilerisi ve farklısı agnostisizm gibi. Karşıtlığa ya da anti-teizme yol alamıyorlar ya da Panteizme ama diyorlar ki bu kitaplar da yazan tanrı olamaz ya da o kitapların tanrısının gerçek tanrı olmayacağı kesin...
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst