David Hartley Kimdir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Filozoflar kategorisinde Felsefe Bot tarafından oluşturulan David Hartley Kimdir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 639 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Filozoflar
Konu Başlığı David Hartley Kimdir?
Konbuyu başlatan Felsefe Bot
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Felsefe Bot

Felsefe Bot

Felsefe.net
FS Sistem Botu
Katılım
24 Eki 2016
Mesajlar
24
Tepkime puanı
3
Puanları
3
David Hartley Kimdir?






David Hartley (8 Ağustos 1705, Armley, Yorkshire, Eng. — 28 Ağustos 1757, Bath, Somerset), birliktelik olarak bilinen ilk psikolojik sistemin formülasyonu ile kredilendiren İngiliz doktor ve filozoftur. Düşünce süreçlerinin nasıl oluştuğunu açıklamaya çalışan Hartley’nin dernekleri, daha sonra yapılan değişikliklerle modern psikolojik teorinin ayrılmaz bir parçası olarak katlandı. Hartley ayrıca metafizikten boşanmış bir fizyolojik psikolojiyi savunduğu için de dikkat çekti.

Anglikan bakanlığı için eğitim görmesine rağmen, İngiltere Kilisesi’nin Otuz Dokuz Maddesine tamamen rıza gösterme isteksizliği, kutsal emirlerin alınmasını engelledi. İlacı açarak Newark, Nottinghamshire, Londra ve Bath’da pratik yaptı. Ana çalışması İnsan, Çerçevesi, Görevi ve Beklentileri Üzerine Gözlemler’dir (2 cilt, 1749). Hartley, Gözlemleri felsefeye bir katkı olarak görse de, çalışma, beden ve zihin işlevinin konserde olduğunu öne sürmek için psikoloji tarihinde önemlidir. John Locke’un İnsan Anlayışına İlişkin Denemesi’nden (1700), fikirlerin birleşmesi kavramını benimsedi – fikirlerin birbirine bağlı, sıralı ve deneyim açıklayıcı olduğunu. Locke’un konseptini kendi sinir sistemi görüşü ile birleştirerek, Hartley, en karmaşık zihinsel süreçlerin (hayal etme, hatırlama, akıl yürütme) nasıl ilkel zihin izlenimlerinin kümeler veya diziler halinde analiz edilebileceğini ve sonuçta tüm psikolojik eylemlerin nasıl açıklanabileceğini tek bir dernek kanunu ile açıklamaya çalıştı.

 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst