Çiçero 'ya ait özlü sözler

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde mavimor tarafından oluşturulan Çiçero 'ya ait özlü sözler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,966 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı Çiçero 'ya ait özlü sözler
Konbuyu başlatan mavimor
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Sunar

mavimor

Kahin
Yeni Üye
Katılım
15 Şub 2008
Mesajlar
1,456
Tepkime puanı
3
Puanları
38
Yaş
44
" Bütün büyük işler, küçük başlangıçlarla olur."

" Herkes yanlış yapar, ancak ahmaklar yanlışlarında direnirler."
 

Sunar

Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Ocak 2011
Mesajlar
118
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
85
MARCUS TULLİUS CİCERO


İsa'dan önce 106 yılında doğdu, 43 yılında öldü.Romalı hatiplerin en ünlüsüdür.İşte ondan bazı güzel sözler.

"An tu existimas aut suppetere nobis posse, quod quotidie dicamus in tanta varietate rerum, nisi animos nostros doctrina excolamus, aut ferre animos tantam posse contentionem, nisi eos doctrina eadem relaxemus?"

Sanıyor musun ki ,zihnimi edebiyatla uğraşarak geliştirmemiş olsaydım, bu kadar çeşitli konular üzerinde günlük nutuklarım için malzeme bulabilirdim , ya da ara sıra felsefeyle onun yükünü hafifletmemiş olsaydım, bu kadar yorgunluğa dayanabilirdim?

"Nam ceterae neque temporum sunt, neque aetatum omnium, neque locorum: haec studia adolescentiam agunt, senectutem oblectant, secundas res ornant, adversis perfugium ac solatium praebent, delectant domi, non impediunt foris, pernoctant nobiscum, peregrinantur, rusticantur."

Hayatta başka işler her zamana, her yaşa, her yere uygun değildir, oysa edebiyat, gençliği yetiştirir, yaşlılığa zevk verir, iyi günlerde süs, felakette teselli ve sığınak olur. Evde eğlendirir, dışarda engel olmaz, bizimle geceler, yolculuk eder, kırlarda dolaşır.

"Atqui sic a summis hominibus eruditissimisque acceptimus, ceterarum rerum studia, et doctirina, et praeceptis, et arte constare; poetam natura ipsa valere, et mentis vibribus excitari, et quasi divino quodam spiritu infilari. Quare suo iure noster ille Ennius sanctos appellat poetas, quod quasi deorum aliquo dono atque munere commendati nobis esse videantur."

Ben en yüksek ve bilgin insanlardan hep şunu işitmişimdir : başka şeyler hakkında bilgi çalışma ile, kaidelerle ve sanatla elde edilebilir ama bir şair, kuddretini tabiatın kendisinden alır ; onun zihninin özellikleri sanki Tanrı ilhamıyla ona verilmiştir. İşte bunun için Ennius, şairleri kutsal sayar, çünkü onlar tanrıların özel bir hediyesi olarak bize verilmiş gibidirler.

« Ut ignis in aquam coniectus, continuo restinguitur et refrigeratur : sic refervens falsum crimen in purissimam et cautissimam vitam collatum, statim concidit et extinguitur. »

Nasıl ateş suyun içine atılınca hemen söner ve soğursa, haksız bir itham da pek temiz ve pek namuslu bir kimseye yöneltildiğinde derhal düşer ve yok olur.

« Vulgus ex veritate pauca, ex opinione multa æstimat. »

Bayağı insanlar pek az şeyleri gerçek değerine göre, çok şeyleri peşin hükümlere göre takdir ederler.

« Is mihi videtur amplissimus qui sua virtute in altiorem locum pervenit. »

Kanaatimce en soylu insan, kendi üstünlüğüyle daha yüksek bir mevkiye erişendir.

« Nihil est autem tam volucre, quam maledictum ; nihil facilius emittitur ; nihil citius excipitur, nihil latius dissipatur. »

İftira kadar hiçbir şey hızla uçmaz ; hiçbir şey daha kolay söylenmez, hiçbir şey o kadar dikkatle dinlenmez, hiçbir şey daha fazla yayılmaz.

« Virtus, probitas, integritas in candidato, non linguæ volubitas, non ars, non scientia requiri solet. »

Bir adayda aranan özellikler fazilet, dürüstlük ve doğruluktur ; ağız kalabalığı, sanat ve bilgi değildir.

« Gratus animus est una virtus non solum maxima, sed etiam mater virtutum omnium reliquarum. »

Minnettarlık yalnız en büyük bir fazilet değildir, fakat diğer bütün faziletlerin de anasıdır.

« Occultæ inimicitiæ magis timendæ sunt quam aperta. »

Gizli düşmanlıklardan açık olanlardan daha çok korkmak lâzımdır.

« Quid tam populare, quam libertas ? quam non solum ab hominibus, verum etiam a bestiis expeti, atque omnibus rebus anteponi videtis. »

Halkın özgürlük kadar sevdiği bir şey var mıdır ? Onun yalnız insanlar tarafından değil, hayvanlar tarafından bile arandığını ve bütün şeylere üstün tutulduğunu görürsünüz.

« O magna vis veritatis, quæ contra hominum ingenia, calliditatem, solertiam, contraque fictas omnium insidas, facile per se ipsa defendat. »

Ah, büyüktür hakikatin kudreti ! O, insanların maharetlerine, kurnazlığına, hilelerine ve kurdukları bütün tuzaklara karşı da kendini kolaylıkla savunabilir.

«Nihil est detestabilius dedecore, nihil foedius servitute ; ad decus et libertatem nati sumus : aut hæc teneamus aut cum dignitate moriamur. »

Hiçbir şey, şerefsizlikten daha iğrenç, hiçbir şey esirlikten daha murdar olamaz ; biz şeref ve özgürlük için doğduk ; ya bunları muhafaza ederiz, ya da itibarımızla ölür gideriz.

« Brevis natura nobis vita data est ; at memoria bene redditæ vitæ sempiterna. »

Doğa bize kısa bir ömür vermiştir; ama iyi geçirilmiş bir ömür anısı ebedidir.

”Animus vincere, iracundiam cohibere, victoriam temperare, adversarium nobilitate, ingenio, virtute præstantem, non modo extollere iacentem, sed etiam amplificare eius pristinam dignitatem; hæc qui faciat, non ego eum cum summis viris comparo, sed simillimum deo iudico.”

Nefsimizi yenmek, öfkelerimize gem vurmak, zafer saatinde ölçülülükten ayrılmamak, soylu, zekâ, erdem sahibi bir düşmanı düşmüşken yalnız kaldırmakla kalmayıp onun eski şerefini artırmak; bunları yapan bence en yüksek insanlarla değil, Tanrı’nın kendisiyle boy ölçüşebilir.

« O dii immortales! Non intelligunt homines, quam magnum vectigal sit parsimonia. »

Ey ölümsüz tanrılar ! insanlar tutumluluğun ne büyük bir gelir olduğunu anlamıyorlar.

« Sed inter hominem, et beluam hoc maxime interest, quod hæc tantum, quantum sensu movetur, ad id solum, quod adest, quodque præsens est, se accommodat, paullulum admodum sentiens præteritum, aut futurum. Homo autem, quod rationis est particiceps, per quam consequentia cernit, causas rerum videt, earumque progressus, et quasi antecessionis non ignorat, similitudines comparat, et rebus præsentibus adiungit, atque annectit futuras ; facile totius vitæ cursum videt, ad eamque degendam præparat res necessarias. »

İnsanla hayvan arasında şu büyük fark vardır : hissi ile hareket eden, yalnız o ana ve mevcut olana bakar, geçmişi ve geleceği pek az düşünür. Ama aklı olan ve onunla sonuçları sezen insan, olayların sebeplerini ve onların ilerleyişini görür : onların ilk sebeplerini bilir, benzerlikleri kıyaslıyabilir. Bugünkü olayları gelecektekilere bağlıyabilir ; bütün hayat yolunu kolayca görür ve oradan geçmek için gerekli şeyleri hazırlar.

« Qui ex errore imperitiæ multitudinis pendet, hic in magnis viris non est habendus. »

Cahil çoğunluğun yanlış fikirlerine göre hareket eden kimse, büyük insanlar arasında sayılamaz.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst