Burjuvazi nedir ?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde B Harfinden Nedir? Başlıkları kategorisinde 5N1K tarafından oluşturulan Burjuvazi nedir ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,391 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı B Harfinden Nedir? Başlıkları
Konu Başlığı Burjuvazi nedir ?
Konbuyu başlatan 5N1K
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Ferdinand Bardamu

5N1K

Kahin
Yeni Üye
Katılım
17 Şub 2008
Mesajlar
67,692
Tepkime puanı
2
Puanları
38
Yaş
44
Burjuva sınıfı, kent soyluluk
 

mavimor

Kahin
Yeni Üye
Katılım
15 Şub 2008
Mesajlar
1,456
Tepkime puanı
3
Puanları
38
Yaş
44
Cevap: burjuvazi nedir ?

Temelde şehirli sınıfı anlamına gelen bu sözcük bir çok tartışmanın içerisine de doğrudan girmektedir. Das Kapital'da burjuvaziye savaş açılmıştır.

Benim anladığım orta üstü gelir grubudur bu sınıf. Rahat bir yaşam düzeyine sahiptir.

Asıl soru burjuvazi nedir? den ziyade burjuvazinin yaşamımıza inşa ettikleri nelerdir? sorusudur..
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Cevap: burjuvazi nedir ?

Temelde şehirli sınıfına anlamına gelen bu sözlük bir çok tartışmanın içerisine de doğrudan girmektedir. Das Kapital'da burjuvaziye savaş açılmıştır.

Benim anladığım orta üstü gelir grubudur bu sınıf. Rahat bir yaşam düzeyine sahiptir.

Asıl soru burjuvazi nedir? den ziyade burjuvazinin yaşamımıza inşa ettikleri nelerdir? sorusudur..

Konu etigin ideolojik/politik bir terimi ve bakis acisidir. Kelime anlami, bizdeki "hemsehri" karsiligi olan sehirli demektir. Buradaki sehirlilik, koyluluge ve gezgincilige alternatif bir dile getirimdir.
 

Ferdinand Bardamu

Kahin
Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
1,302
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
Kapitalist sistemde üretim araçlarının mülkiyetine sahip olan sınıftır. Burjuva terimi ilk olarak burçlarla çevrili orta çağ kentlerinde yaşayan ve çalışan özgür insanlar için kullanılmış, zamanla tüccar anlamı kazanmıştır. Kentlerin gelişimine paralel olarak zanaatkâr ve tüccarlar da gelişmiş, şirketler ortaya çıkmıştır. Burjuvazi 18. yüzyılda Avrupa ve Amerika’da devrimleri destekleyerek, ticari gelişmenin önünde engel oluşturan feodal sistemin yasalarını tavsiye etmiştir. Bu dönemde asillerle serfler ve proleterler arasında orta sınıf olarak görülmüştür. Ticaret ve Pazar ekonomisi geliştikçe burjuvazinin etkisi ve gücü artmış, devrimlerle veya zaman içinde gelişmelerle sanayi toplumlarında iktidarı ele geçirmiştir. 19.yüzyılın ikinci yarısından itibaren toplumsal hiyerarşinin tepesinde yer alan yeni yönetici sınıf haline gelmiştir. Bu dönemde üretime hem emeği hem de sermayesi ile katılan daha alt sınıflar için küçük burjuva terimi kullanılmıştır. Burjuvazinin egemen olduğu toplumlarda yeni alt sınıf olarak proletarya genişlemiştir.
Marksizm’e göre burjuvazi üretim araçlarının mülkiyetinden veya ticaretten gelir elde eden, üretim araçlarına sahip olmayan sınıfları çalıştıran ve yarattıkları artı değere el koyarak sömüren ve ideolojik olarak toplumum biçimlendiren bir sınıftır. Bu nedenle burjuvazi ile işçi sınıfı arasında sınıf çatışması vardır.
Burjuvazi toplumda egemenliğini kurarken ulusal pazarın oluşmasına öncelik vermiş, ulus devletlerin kurulmasına öncülük etmiş ve milliyetçiliği savunmuştur. Ulus devlet dışındaki coğrafyaların hammadde ve pazarlarına ihtiyaç duyulduğunda sömürgecilik, emperyalizm, ırkçılık eğilimleri öne çıkmıştır. Küreselleşme döneminde ulusal burjuvazi kavramı anlamını yitirmiş, uluslar arası sermaye belirleyici olmuştur. Azgelişmiş ülkelerde gelişememenin nedeni olarak burjuva sınıfının olmaması gösterilmiş, Asya tipi üretim tarzının burjuvazinin doğmasına ve gelişmesine engel olduğu vurgulanmıştır. Bu ülkelerin çoğunda kalkınma için devlet eliyle burjuva yetiştirme çabaları sürdürülmüştür. Bu kapsamda korumacılık, teşvik politikaları uygulanmış, ulusal burjuvazi-komprador burjuvazi ayrımı ön plana çıkmıştır. Küreselleşme ile birlikte bu ayrım da anlamını yitirmiştir.

Bilim vs Sanat Yayınları Ekonomi Sözlüğü…
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst