Biyopsikososyal Model - Biopsychosocial Model Nedir?

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde B Harfinden Nedir? Başlıkları kategorisinde "ictenlik" tarafından oluşturulan Biyopsikososyal Model - Biopsychosocial Model Nedir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 517 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı B Harfinden Nedir? Başlıkları
Konu Başlığı Biyopsikososyal Model - Biopsychosocial Model Nedir?
Konbuyu başlatan "ictenlik"
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan "ictenlik"

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Psikolojik, tıbbi ve fizyolojik araştırmalardaki son gelişmeler sağlık ve hastalık hakkında yeni bir düşünce yoluna yol açmıştır. Biyopsikososyal model olarak adlandırılan bu kavram, sağlığı ve hastalığı biyolojik özellikler (örn. genetik yatkınlık), davranışsal faktörler (örn. yaşam tarzı, stres, sağlık inançları) ve sosyal koşulların (örn. kültürel etkiler, aile ilişkileri, sosyal destek) bir kombinasyonu olarak inceler.

Vikipedi

Biyopsikososyal model hastalık ve sağlığı, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörleri içeren bir dizi faktör olarak anlayan bir yaklaşımdır. Psikiyatrist George Engels tarafından, yalnızca sorunların fiziksel yönlerine odaklanmak için kullanılan geleneksel tıbbi modele karşı olarak geliştirilmiştir..

Biyopsikososyal modelin en büyük ilerlemesi, uzmanların hastalıklar için tek bir neden aramayı bırakmalarını sağlamasıdır (hem fiziksel hem de zihinsel)..

Aksine, kabul edildiğinden bu yana, her sorunun kendileri üzerinde çalışmak için tam olarak anlaşılması gereken bir dizi faktörden kaynaklandığı anlaşılmaktadır..

thpanorama

Biyopsikososyal sağlık modeli

Biyopsikososyal model arasındaki bağlantıya bakan disiplinler arası bir modeldir. Biyoloji, Psikoloji, ve sosyo-çevre faktörler. Model, özellikle bu yönlerin aşağıdakilerden farklı konularda nasıl bir rol oynadığını inceler: sağlık ve hastalık modelleri İnsan gelişimi. Bu model, George L. Engel 1977'de ve bu tür çok yönlü düşünceyi kullanan türünün ilk örneği. Biyopsikososyal model, sınırlamaları hakkında eleştiri aldı, ancak psikoloji, sağlık, tıp ve insani gelişme alanlarında etkisini sürdürmeye devam ediyor.

wikisko-ru
 

"ictenlik"

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
7 Ara 2013
Mesajlar
6,615
Tepkime puanı
504
Puanları
113
Biyopsikososyal paradigma, sağlık psikolojisini ve bu disiplin tarafından derinlemesine analiz edilen yaşam kalitesi ile ilgili belirli alanları karakterize eder. Biyopsikososyal paradigmanın perspektifi, biyopsikososyal yaklaşım terimini hem varoluşsal yol boyunca sağlık ve hastalık süreçlerini çözmek ve anlamak hem de bakım biçimlerini ifade etmek için ayrıcalıklı bir yöntem olarak kullanan George Engel tarafından tanıtılmıştır. Biyopsikososyal model, biyomedikal indirgemeciliğin yanı sıra bilimlerin hiyerarşileştirilmesiyle keskin bir tezat oluşturan karmaşıklık paradigmasından esinlenmiştir. Von Bertalanffy, birbiriyle ilişkili bir dizi olayı, daha geniş bir sisteme kıyasla yerleştirildiği seviyeye göre belirli işlevleri ve özellikleri ortaya koyan bir sistem olarak kabul eder. Aslında, bu sistem teorisi, organizasyonun tüm seviyelerinin birbirine bağlı olduğunu, böylece birinin değişiminin diğerinin değişimini etkilediğini belirtir. Örneğin, biyolojik bir değişiklik psikolojik düzeyi ve sosyal düzeyi etkiler ve bunun tersi de geçerlidir.

bilgiustam
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst