Birey Olmak

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Psikoloji kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Birey Olmak başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 994 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Psikoloji
Konu Başlığı Birey Olmak
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan

evrensel-insan

Kahin
Yeni Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
3,434
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
68
Birey; Kendi oz iradesi,bilinci,anlayisi,dusun cesi v.s ile hic birbaski altinda kalmadan ve baska birilerinin sozcusu olmadan,dusunduklerini yazi veya konusma yoluyla nakleden ve kendisinden baska hic kimseye hesap verme zorunda olmayan,herhangi bir toplumun vatandasi.

Bireycilik;"ben"ideolojisi.Kendinden baska bir bireye hak tanimayan hep kendi dusundukleri ve yaptiklarinin -"ustun dogru,guzel,iyi v.s.-positif oldugunu savunan ve bireysel cikari icin yapmiyacagi sey olmayan bencil,egoist,megoleman,"kendi ni begenmis"bireyin felsefesi.Sadece akilcidir,vicdani ve saygisal yonu yoktur

vatandas,birey ve insan fiziksel tanimlardir.

Bireycilik ayni insanlik gibi dusuncesel tanimdir ve bir ideolojiyi-Nihilizm felsefesini- temsil eder.

Vatandas devleti ve ulkesi icin, birey kendi icin, insan da her kes icin yasar.

Bireyin en buyuk celiskisi vatandaslik, bireycilik ve insanlik dusuncesel yapilari arasinda "tikanip kalmis "olmasidir.

Vatandasin bireycilik yonu kendisini, insanlik yonu devletini, ulkesini ve degerlerini temsil eder.
Malesef Turkiye topraklarinda "kendi"bilinci henuz yerlesmemistir.Genelde her vatandas, ya "babasinin,oglu-kizi, ya amcasinin/dayisinin yegeni "v.s. dir

Bir birey baska bireylerle iliskideyken bireysel davranir. Bireyci olan birey ise baska bireylerle sadece onlara kendi dogrularini kabul ettirmek icin iliskiye gecer.

Bireysellik bir bireyin toplum icinde kendini ortaya koyusudur. Bireycilik ise "yalniz ben"ideolojisidir. Bencildir kendi cikarina yoneliktir, hegomonyacidir,diktatordur ve kendinden baska goruse yasam hakki tanimamaktir amaci."Her seyi en iyi ben bilirim, ben yaparim/benim icin hersey mesru ve mubah" felsefesidir.

Eger bir birey herhangi bir taraf olacaksa bu taraf insan ve insanlik tarafidir. Bu taraf oyle bir taraftirki hem kendine hem de baskasina zarar vermez her bireyi o bireyin farklariyla algilar ve kabullenir ve herhangi birey "yoldan cikmissa" onu insani dusuncenin yuceligiyle ve onu incitmeden egitebilir. Konu ortaya atilmis fikirlere karsi cikmak yada kabullenmek degil "acaba bu fikir insan ve insanliga zararli mi ne yonde zararli bu zarardan bu fikir nasil arindirilir? "sorusunu sormak ve cevaplamaktir.

Insan eger sifat takmadan degerlendirilirse beni, bizi, otekini hep icinde tasir.

Kim kime gore kimin oteki oldugunu saptiyabilir? Bence kahirlanmak yada ofke duymak bir cozum degil bir caresizliktir.

Eger "biz"dogruysak "oteki" yanlissa- ki dogru yanlisi bulmanin olcutu nedir?- ozaman dogruya dusen gorev yanlisi distalamak degil aksine ona yanlisini anlatmak ve dogruya yonlendirmektir.

Eger bir "oteki varsa bu aslinda biziz. Olcut nedir bence olcut hayata,yasama gececek dusuncenin bireye, topluma ve insanliga zarar verip vermedigidir.

Ben in icindeki biz ve oteki ayrilmaz bir butundur. Onemli olan benin bencil olmamasi oteki ile birlikte bizi kucaklayabilmesidir. Cunku her benin hem bizi hemde otekisi vardir.

Birey olmak demek, bireysel hak ve ozgurluklerini ezdirmeden savunmak, bireysel hak ve ozgurluklerin ne oldugunu bilmek ve onu savunabilmenin bilincine varmis olmak.

Tabi ki butun bunlarin olabilmesi icin bireyin okuyarak, fikir ureterek, dusunerek bilgilenmesi gerekir.

Yalniz bu yeterli degildir,cunku Turkiye'de devlet politikalari eliyle vatandas yetistirilmektedir. Birey yerine yetisen vatandas toplumun bir ferdi olarak kalir ta ki soyle veya boyle kamuoyunda meshur olana kadar.

Turkiye'de bugun dogan bir bebek ailenin, cevrenin, toplumun, toplum degerlerinin, gelenek ve goreneklerin, torelerin v.b. kendisine verdigiyle buyur. Belirli bir yasa geldiginde bir ikilem yasar. Bu ikilem:
1)ya kendisine verilenleri harfiyen uygular
2)ya da verilenlerin bazilarina karsi cikarak mucadeleye girer.
Iste Turkiye'de dogan bebek boyle buyur.

"Birey olmak" ise bir vatandasin buyurken kendisine verilenleri kabul-red ikilemi yerine "bu benden yapmami istenilen seyler nedir?,neden yapmam isteniyor?,bunlar bana bir yarar getirirmi? v.b. sorularla herseyi sorgulama-nedenselleme yapmaktir.

Iste bu bir vatandasin guclenmesini, kendine has fikirlerle yasamasini, kendini tanimasini, yeri geldiginde herkese ve herseye karsi kendini ve kendi dusuncelerini savunabilmesini, toplum icinde "saygideger" bir yer alabilmesini ve baska vatandaslara karismak onlari yonlendirmek yerine onlari daha iyi tanimayi ve algilamayi, her vatandasin ortaya attigi goruse ve davranisa once saygi gostermeyi sonra da gerekli gorulurse yorum yapmayi ve birey olmanin tadina vardiktan sonra bunun getirecegi degisiklikleri tatmayi ve her vatandasin tatmasi icin caba gostermeyi v.b. getirir.

Yalniz buradaki en buyuk tehlike "batinin ve cagdas" ulkelerin bireylerinin icine dustugu tehlikedir. Onlarin birey olma anlayisi "bireyci olma"ya donusmustur. Yani bencil, egoist, sadece kendini dusunen ve sadece kendi dusunduklerini ve yaptiklarini dogru sayan" en buyuk, en guclu, en bilgili, en dogru v.s benim" anlayisidir.

Iste Turkiye'nin o ozledigi yarinlara kavusabilmesi icin vatandastan bireye terfi etmesi gerekir tabii bireyci olmamasi kaydiyla.

Olaya ben penceresinden degil, insan penceresinden bakmalidir. Kalldiki oteki "yanlissa" biz in gorevi otekiye insanligiyla "dogruyu" gostermektir. Onu otekilestirmek yerine, icsellestirmektir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst