Bir Manifestodan Alıntılar: Orhun Yazıtları.

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Tarih Kulübü kategorisinde Prens Ernak tarafından oluşturulan Bir Manifestodan Alıntılar: Orhun Yazıtları. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 349 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 2 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Tarih Kulübü
Konu Başlığı Bir Manifestodan Alıntılar: Orhun Yazıtları.
Konbuyu başlatan Prens Ernak
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Prens Ernak

Prens Ernak

Kahin
Onursal Üye
FS - KT. Yöneticisi
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
1,330
Tepkime puanı
258
Puanları
83
Yaş
35
Konum
Ankara
Üniversite Bölümü
Tarih Öğretmenliği
Ünvan
Dr.
Kağan olması üzerine Bilge, Orhun kitabelerinde şunları söylüyor:

“Tanrı Türk kavmi yaşasın diye beni tahta oturttu… İçte aşsız, dışta giyeceksiz bir kavme kağan oldum. Babamızın, amcamızın kazandığı milletin adı, sanı unutulmasın diye kardeşimle sözleştik. Türk milleti için gece uyumadım, gündüz oturmadım. Kül Tegin ile ve şad’larla ölesiye çalıştık…”

Çin kaynaklarında Bilge Kağan’ın Çin’de olduğu gibi Türk ülkesinde de şehirleri surlar ile çevirmek, hisarlar yaptırmak istemesine Tonyukuk'un itirazı şöyle yer alır:

“Bunlar olmamalı. Biz ömrünü sulu ve otlu bozkırlarda geçiren bir milletiz. Bu hayat bizi daima bir harp egzersizi içinde tutmaktadır. Gök-Türkler’in sayısı Çinliler’in yüzde biri bile değildir. Başarılarımız yaşayış tarzımızdan ileri gelir. Kuvvetli zamanlarımızda ordular sevk eder, akınlar yaparız. Zayıf isek, bozkırlara çekilir, mücadele ederiz. Eğer kale ve surlar içine kapanırsak, T’ang orduları bizi kuşatır, ülkemizi kolayca istila eder…”

Bilge’nin diğer bir düşüncesi de memlekette Budist ve Taoist tapınaklar inşa ettirerek bu din ve felsefeyi Türkler arasında yaymaktı. Tonyukuk şöyle dedi:

”Her ikisi de insandaki hükmetme ve iktidar duygusunu zaafa uğratır. Kuvvet ve savaşçılık yolu bu değildir. Türk milletini yaşatmak istiyorsak, ne bu talimlere ne de tapınaklara ülkemizde yer vermemeliyiz”. Kaynağın (T’ang-shu) ilave ettiğine göre, bu tavsiyelerdeki derin mana Gök- Türk başkentinde iyi anlaşılmıştır. Bugün Batılı araştırmacılar tarafından Tonyukuk’a “ Gök- Türk Bismarck’ı(Alman milli birliğini sağlayan devlet adamı) denilmektedir."

Kül Tegin’in ölmesini Bilge Kağan, Orhun Kitabelerinde şöyle mütalaa ediyor:

“… Küçük kardeşim Kül Tegin öldü, görür gözüm görmez oldu, bilir bilgim bilmez oldu… Zamanın takdiri Tanrı’nındır. Kişi – oğlu ölmek için yaratılmıştır. Yaslandım, gözden yaş gönülden feryat gelerek yanıp yakıldım… Milletimin gözü, kaşı(ağlamaktan) fena olacak diye sakındım."

Bilge Kağan Orhun Kitabelerinde Türk milletininim ebediliğine olan inancını şöyle ifade ediyor:

“ Ey Türk milleti, üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin devletini ve töreni kim bozabilir?"

Çin kaynakları 725 yılında imparator Hüan-tsung’un başkanlığında yapılan bir toplantıda şöyle konuşulduğunu aktarıyor:

“…Gök- Türkler’in ne zaman ne yapacağı bilinmez, Kağan Bilge, iyidir, milletini sever, Türkler’de ondan memnundurlar… Kül Tegin harp sanatının üstadıdır, ona karşı koyacak bir kuvvet güç bulunur… Tonyukuk ise otoriter ve bilgedir, niyetleri, kurnazlığı çoktur. İşte şimdi bu üç “barbar” aynı anlayışta olarak bir aradadırlar…”
(Türk Milli Kültürü- Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu)
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst