Bilimin Bilimsel Temeli-Fenomenin Fenomen Olarak Ortaya Konamamas

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Bilimsel Makaleler kategorisinde evrensel-insan tarafından oluşturulan Bilimin Bilimsel Temeli-Fenomenin Fenomen Olarak Ortaya Konamamas başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,258 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Bilimsel Makaleler
Konu Başlığı Bilimin Bilimsel Temeli-Fenomenin Fenomen Olarak Ortaya Konamamas
Konbuyu başlatan evrensel-insan
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
Bil kokeninin, bilgi, bilinc, bilim, bilis v.s. temelini inan, var ve ol kokeninden farkini algilamak icin; Bil kokeninin gozlem temelini teskil eden fenomenin insanoglunca nasil algilandigini algilamak gerekir.

Bilimsel olarak insanoglu fenomeni gozlemler. Peki fenomeni fenomen olarak yani qua felsefesi ile kesin olarak ortaya koyabilir mi? iste bu soruya verilen "evet" yaniti; inan, var ve ol kokeninin yaniti; "hayir" da bil kokeninin yaniti olacaktir.

Bu ne demektir.

Insanoglu fenomeni gozlemler, adini, tanimini, tarifini, ozelliklerini varliksal tartismasini, inancsal tartismasini, evrimsel/yaratilissal tartismasini yapar. Zamansal, olcumsel, bulgusal v.s. olarak ortaya koyar.

Iste bu ortaya konanlar hic bir zaman FENOMENIN KENDISI DEGIL, SADECE BILGISIDIR.

Iste bilimin fenomen hakkinda surekli suregelen bir surec olarak bilgi ortaya koymasi, bu bilginin yanlislanabilecegini, degisebilecegini, yenilenebilecegini v.s. gosterir. Iste bilimsel olan da budur.

Bunun aksi olan fenomenin bilgisinin degil de, kendinin ortaya kondugunu ve hele hele bunun kesinligini savunmak, sadece inan, var ve ol kokeninden ote gidemez. Hem gozlemi durdurur, hem bilgiyi durdurur, hem de dusuncenin ve numenal yetinin ufkunu sinirlar.

Iste evrensel-insan zihniyeti olarak, soyle bir dusunce belirir. "Madem fenomenin bilgisini ortaya koyan insanoglu, peki neden kendi fenomenini ortaya koyamasin?" Bu soruya diger fenomenler gibi bakildiginda, fenomenin bilgisi yerine kendinin ortaya konabilecegini dusunmek, bu sefer de insanoglunu sabitlemek, kesinlestirmek kisaca dogallik kisvesi altina koymak demektir.

Peki o zaman evrensel-insan zihniyeti bu acidan konuya nasil yanasir?

"Insanoglu kendi fenomeni dahil; her turlu fenomenin kendini degil; bilgisini ortaya koyuyorsa, o zaman kendisini de fenomen olarak ortaya koydugunu soylemesi, inan, var ve ol kokeni olur."

Iyi guzelde, o zaman evrensel-insan zihniyeti ne yapmaktadir?, sunu yapmaktadir. Insanoglu fenomenin BASKA FENOMENDE EPISTEMOLOJIK OLARAK OLMAYAN NUMENAL YETISINI VE BUNUN YARATIMI KAVRAMI ONE CIKARMAKTADIR."

Peki bunu neden yapar?, Cunku bilirki insanoglu fenomenini yonlendiren, yoneten, sistem ve duzen kurduran, kurumsallastiran, her turlu bilimini, felsefesini ve dilini ortaya koyduran; onun numenal yetisidir.

Iste bu acidan, insanoglu kendi fenomeni dahil hic bir fenomenin kendisini ortaya koyamazken; kendi fenomenini her turlu hareket ettiren numenal yetisini ve degerlerini insan ve insanlik adina sorgulayabilir ve gozlem olarak insanoglunun bilinc ve farkindalik olarak ermesi gereken numenal yeti duzeyine, yani insan ve insanlik yasami, iliskisi, duzeni, sistemi ve kurumlasmasina getirebilir.

Iste buradan gelen dogal zihniyetin, insan temelli zihniyet ile yer degistirmesi ve bu zihniyet adina dogal zihniyetin gozlemlenmesi ve qua felsefesi ile sorunlarinin ortaya konmasi mumkun olur.

Kisaca insanoglu kendi fenomeni dahil her turlu fenomenin kendisini degil; ancak bilgisini ortaya koyabilir. Insanoglu kendi fenomeninin bilgisini ortayakoyarken, bunun kendini numenal olarak insanlastirmadigini algilayabilir ve kendi fenomenini numenal olarak insanlastirabilir.

Bu da insanoglu fenomeninin numenal insanlasamamasinin algi, bilgi, bilinc ve farkindaligi paralelinde ve sorun, zarar ve rahatsizlik algisi paralelinde insanoglu turunun her bir birince birey bilincini tursel bilinc duzeye cikartarak saglanabilir.

Insanoglu kendi fenomenini kendisi olarak ortaya koyamaz ama; kendi fenomenini numenal yeti olarak insanlastirabilir.

Iste bu algi, bilgi, bilinc ve farkindalik birey bilincinin kendi numenal yeti sorgulamasinin getirdigi numenal devrimidir ve nedeni de insanoglu fenomeninin numenal insanlassmasidir. Gozlemi de insanoglunun numenal olarak insanlasamadiginin algisi, bilgisi, bilinc ve farkindaliginin sorunsal degerlendirimi ve sorgulanmasidir.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst