Bağımsız bir hukukun olanaklılığı...

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Hukuk kategorisinde birazdahaderinmavi tarafından oluşturulan Bağımsız bir hukukun olanaklılığı... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,420 kez görüntülenmiş, 42 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Hukuk
Konu Başlığı Bağımsız bir hukukun olanaklılığı...
Konbuyu başlatan birazdahaderinmavi
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan evrensel-insan
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
bence numunel bakmaya gerek yok benim düşünce sistemin sizden şurada ayrılıyor ben olaya kant gibi bakmıyorum. Bence hayatta kendi kendisinin nedeni olan şeyler ve o şeylerden doğan başka şeyler vardır. Akıl burada edilgendir değişebilir kendi içerisinde farklı şeyler gösterebilir. Burada as olan eşyanın ve maddenin doğasıdır ki varoluş sebebine inmeksizin burada şekillenir. Biz sonra algılarımız ile kavrayıp şekillendirir ve bir adım ileri götürdüğümüzü düşünürüz ki burada yapmış olduğumuz şey inovasyondan başka bir şey değildir.

senelerce önce arkadaşlar arasında bir konuşmamız da çıkardığımız bir önermeden bahsediyim size.
dil konuşur, akıl destekler, akıl konuşur dil destekler , akıl akıla hitap edince tüm diller ortadan kalkar.

akıl bu konuşmada numenal çıkartımları hiçliğe indirgemediği gibi varlıkla dolduruyor. Ama akıla esas gücünü veren şey temel etki maddenin kendisidir. Maddenin yorumlanışı düşünceye şekil verir. Düşünce madde olmadan var olmaz.

dedikleri gibi önce bir gaz bulutuyduk sonra sıkıştık ve tozlarımız evrenin her bir yanına dağıldı. Abartmaya gerek yok. İnsan sınırlıdır daha doğrusu insan tarafından tanımlanan her şey sınırlıdır. Hukuk bu insan düşüncenin içerisindeki sınırları ( ki bu sınırlar maddesel gerçeklikten yansıyanlardır) düzenlemek için
oluşturulmuştur.

Salt düşünsel olarak bakarsak hukuk düşüncelere müdahale edemez zaten. Hukuk tüm gücünü sosyojik yapı üzerinde yani nesnel konumlanış üzerine kurmuştur. Orta çağ avrupasını ve köleci toplumu es geçersek.

Maddenin ve esyanin "dogasi" nedir?

Kime/neye gore odur?

Bir seyin dogasi kendinden midir, yoksa insanoglunun gozleminin bir bilgisimidir?
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
maddenin doğası ve isyanın doğası ne alaka şimdi. Maddenin doğası varoluşsal gerçekliği yansıtırken , isyan varoluşsal gerçekliğin ret edilişi yada kabul görmeyişi ile orantılı bir şeydir.
Kendi kendisinin kaynağı olan şeyler vardır ve o şeyden türeyen şeyler vardır.
Doğa-evren-tanrı kendi kendisinin kaynağı olan şey iken yani töz
o şeyden doğan diğer maddeler modustur.

Yani varoluş sebeplerini bildiğimiz her şey bir başka şeyden türemiştir bilmediklerimiz ise türlü isimler verdiğimiz kantitatif araştırmalara dayanan sonuçlardır. Bu yüzden diyebilirim ki her maddenin her canlının doğası direkt olarak kendi ve kendi etrafında ki yansımasıyla alakalıdır.

basit bir önerme güzele güzel demem güzel benim olmadıkça - güzele güzel demem senden daha güzelini görmedikçe -
özne = nesne = nesne = özne

yukarıda dediğim gibi akıl ( bilgi) edilgendir. Tüm canlılar gibi insanda bir zorunluluğu yaşayıp şekillendirme gayreti içerisindedir. Ve bütün bu olanlar istem-irade dışı gerçekleşmektedir. Çünkü oluşturma, yaratma şansımız var iken seçme şansımız olmamıştır. Hayat diyalektik bir akıcılıkta çözülmektedir. Bu yüzden boşluklara pek kafa yormaya değmez. Sonuç varlığımızın ebediyetinden öteye gitmiyor.

Oisyan degil, esyanin olacakti ve duzelttim.

Varolussal gerceklik nedir?

Kimin/neyin ve kime/neye gore gercekligidir.

Ayrica gerceklik nedir?

Bu kavramlari kendi alginiza gore aciklayin ki, ne demek istediginiz algilansin.

Doga-evren ve tanri ve de toz?

Butun bunlasri sizin materyalizm ideolojik inanciniz mi ortayakoyuyor?

Yoksa teolojik panteizm inanciniz mi?

"Istem irade disi gerceklenen" nedir?, konumuz hukuk ve toplumsal duzen, sistem.

Oyuzdem metafizigin hem varliksal ve varolussal hem de fizik otesini iceren ve teolojik olarak ta panteizmi iceren karmanizi yukaridaki ve daha once sorulan sorular esiginde toparlarsaniz, daha iyi algilanacak.

Sonucta dogallik teslimiyet alginizi algilamaya calisiyorum. Yani tanrinizin anlam ve icerigini algilamaya ve bunun yonlendirim ve yaptirimi olarak sizin uzerindeki etkisini algilamaya calisiyorum.
 
E

evrensel-insan

Ziyaretçi
:) evrensel insan - evrensel insan

sen neden her şeyi görmek istediğin gibi görüyorsun çözümleyebilmiş değilim. kelimeler ve kavramlar arasına öylesine saplanıp kalmışsın ki her şeyin altında bir izm arıyorsun.

Ben tüm mesajlarımda varoluşçu bir yapıda yazıyorum. Her şeyin kendi gerçekliğini kendi doğasını kabul etmekle birlikte nadiren ret ediyorum. Ama bu gerçekliklere kalkıp da olurundan fazla bir anlam yüklemediğim gibi çoğu zaman hiç'leştiriyorum (ret-ediş olmadan)
Mesela müslümanım; Ama bazen allah'ın faşist olduğunu düşünüyorum
Allah faşist' der iken kendimin yeterince adelet duygusu ile dolu olmadığımı düşünüyorum
bunu düşünürken gerçek bir adalet kavramının tüm doğamı sarsacağını düşünüyor ve korkuyurum
bu korku teslimiyeti doğurur iken diğer yanım olayların kontrolünün gerçekten bizde olmadığını
hayatın tıpkı yaşamlarımız gibi maddesel gerçeklik içerisinde şekillendiğini
bizim tüm bunlara zorundalıklar ve farkındalıklar içerisinde kabul ettiğimiz gibi vs. vs. şeyleri aynı anda zincirleme yahut birbirinden bağımsız düşünüyorum ki
tam burada nihilizm anlayışı ortaya çıkıyor. Ve bunu turgenyin bazarovu yahut nitchez'in nicelizminden ayrı tutuyorum.

ben yaratılıştan hayatlarımızı istem dışı görüyorum ve hayatımızın geneli irademiz dışında şekilleniyor. Çünkü irademizi ve istemlerimizi belirleyen en temel şey elde etmiş olduğumuz şanslar ve nesnelliktir. Afrikada doğup büyüyen bir insanın astronot olması YDD'cilerin propagada aracı değilse bu yüz yılda bir mucize yahut lütufla açıklanabilir.


o yüzden bana en iyi özet bu şarkı sana gelsin :)


Anlasildi, aciklamalarin icin tesekkurler.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst