Antarktika’dan dev bir parça ayrıldı..

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ekoloji kategorisinde chimera tarafından oluşturulan Antarktika’dan dev bir parça ayrıldı.. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,153 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ekoloji
Konu Başlığı Antarktika’dan dev bir parça ayrıldı..
Konbuyu başlatan chimera
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Objectivity

chimera

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
9 Mar 2008
Mesajlar
463
Tepkime puanı
2
Puanları
18
Yaş
56
WASHİNGTON - Uydudan alınan fotoğraflar, 569 kilometrekarelik yüzeye sahip devasa parçanın Antarktika’dan ayrıldığını, bunun 414 kilometrekarelik kısmının da dağılıp gittiğini gösteriyor.
Colorado Üniversitesi Kar ve Buzulları İzleme Merkezinin tespitine göre, parçalanma 28 şubatta 25,5 km boyunda 2,4 km eninde dev bir parçanın aniden kopmasıyla başladı. Bu kopuş, Wilkins platosunun parçalanma sürecini tetikledi ve 12.950 kilometrekare yüzeye sahip platodan 569 kilometrekarelik parça koptu.

Uzmanlara göre, bu hızla devam ederse yakın gelecekte bölgedeki buzul tabakasının yarısı yok olacak.

Ted Scambos adlı uzman, yaklaşık 1500 yıldır var olduğunu düşündükleri Wilkins platosundaki parçalanmaya sıcak hava ve okyanus dalgalarının yol açtığına işaret etti.

Antarktika’da yaz sona erdiğinden, bilim adamları önümüzdeki aylarda Wilkins’ten yeni parçaların kopmasını beklemiyor.
282639.jpg

1995 yılında da 75 km boyunda 37 km enindeki Larsen A platosu Antarktika’dan ayrılıp Weddel denizinde parçalanmıştı.

Larsen B platosu da 2002 yılında kopup parçalanmıştı.

Uzmanlara göre, son 50 yıl içinde Antarktika küresel ısınma yüzünden en az 13 bin kilometrekare eridi.A.A.
 

HoŞÇa

Üye
Yeni Üye
Katılım
14 Haz 2009
Mesajlar
227
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Ynt: Antarktika’dan dev bir parça ayrıldı..

Bu buzulların daha da derin kısımlarında binlerce yıldır oraya hapsolmuş bizim bilmediğimiz canlılar olabilir.. Yani canlıdan kasıt virüsler vs... insanlığa zarar verebilecek organizmalar.. Ve bunların açığa çıkması çok ciddi hastalıklara yol açabilir..

Bunlar bilim adamlarınn öngörüleri tabi ki.. Bunların gerçekliğinden emin değilim... Fakat mutlak olarak bilnen birşey var ki, buzulların erimesiyle ortaya çıkacak gazlar küresel ısınmayı uç noktalara taşıyor.. Ve bu süreç öngörülenden hızlı işliyor..

Eridikçe hızlanıyor, hızlandıkça daha çok tetikliyor daha çok hızlanıyor...

Bu yüzden de artık 50 yıllardan 100 yıllardan değil 10 yıllardan bahsediliyor felaket öngörülerinde..
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
Antartika’da Thwaites Buzulunun Kopması Domino Etkisi Yaratarak Büyük Faciaya Yol Açabilir

Bilim insanları Antartika’nın en büyük buzullarından Thwaites’in kopmasının tahmin edilenden çok daha önce gerçekleşeceğini duyurması üzerine bunun domino etkisi yaratabileceği tartışılıyor. Okyanus seviyesinin 2 metrenin üzerinde yükseleceğinin sinyalini veren araştırmacılar, Thwaites’in kopmasının Batı Antartika’da diğer buzulların da kopmasını tetikleyerek insanlığı büyük bir facianın beklediğini açıkladı.

Sciences Advances adlı bilim dergisinde geçtiğimiz ay yayınlanan bir araştırma, Thwaites buzulunun altında 10 kilometre uzunluğunda, 4 kilometre genişliğinde ve 300 metre yüksekliğinde bir boşluğun olduğunu ortaya çıkarmıştı. Florida büyüklüğündeki Thwaites, Antartika’nın en hızlı eriyen buzulu.

Thwaites'in Domino Etkisi

Rapor yazarlarından ve aynı zamanda NASA’ya bağlı ‘Jet Propulsion’ laboratuvarında araştırmacı Eric Rignot, Fransız medyası FranceTVInfo’ya yaptığı açıklamada, "Ölümcül buzul Thwaites, domino etkisi yaratabilir" dedi. Rignot, "Thwaites’in kopması domino etkisi yaratarak Batı Antartika’daki diğer buzulların kopmasını tetikleyebilir. Medyanın ve kamuoyunun kutuplardaki ve özellikle Antartika’daki tehlikenin farkında olduğunu sanmıyorum. Bir facia bizi bekliyor.” diye konuştu.

Kaynak: tr.euronews.com/2019/02/20/antartika-da-thwaites-buzulunun-kopmasi-domino-etkisi-yaratarak-buyuk-faciaya-yol-acabilir
 

Objectivity

Kahin
Onursal Üye
Katılım
23 Ara 2012
Mesajlar
4,763
Tepkime puanı
319
Puanları
83
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Antarktika'dan çok büyük bir buz dağının kopacağını duyurdu. NASA'dan bilim adamları, ABD'nin New York kentinin yüz ölçümünün iki katı büyüklüğünde buz dağının yakında Brunt buz sahanlığından kopmasının beklendiğini bildirdi.

Antarktika'dan yakın zamanda ayrılacak devasa buz dağının büyüklüğü, New York'un iki katı büyüklüğünde. Bu oran, İstanbul'un yaklaşık dörtte birine eşit.

Bilim adamları, buzulun 30 Ocak 1986'da ve 23 Ocak 2019'da çekilmiş uydu görüntülerinin karşılaştırılması sonucunda buz adasındaki çatlakların oldukça ilerlediğine işaret etti. Buzul bilimci Joe MacGegor, buz sahanlığının dayanıklılığının çatlakların nerede birleşeceğine bağlı olduğunu belirterek, küresel ısınmanın Antarktika'da buz kaybını hızlandırdığını ifade etti.

Bu yılın başlarında yapılan bir araştırma, Antarktika kıtasında buzul erime oranının, 16 yıllık sürede yıllık ortalama yüzde 280 arttığını ortaya koymuştu.

Kaynak:



nasa-ilan-etti-kopuyor--13375008.Jpeg


brunt-ice-shelf.jpg
 
Son düzenleme:
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst