Amoralizm

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe Sözlüğü kategorisinde Epilogue tarafından oluşturulan Amoralizm başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,341 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe Sözlüğü
Konu Başlığı Amoralizm
Konbuyu başlatan Epilogue
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan CaN

Epilogue

Meraklı Üye
Yeni Üye
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
279
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Ahlak kavramının ve kurallarının gereksiz olduğunu,doğal bir varlık olan insanın özünde ahlaki olmayan eylemlerin de olduğunu,bu yüzden insanların ahlaki gerekçelerle yargılanamayacağını
bu nedenle de ahlak olgusunun gereksiz olduğunu savunur. Nitzche, önemli bir savunurdur.

Gazali de, bu konuya benzer söylemlerde bulunur. Gazali ise, olaya şöyle yaklaşır: Karşısındakini eleştiren bir kişi, önce kendine bakmalıdır. Hiç kimse başka birini ahlaksızlık’la eleştirecek kadar ahlaklı davranmamaktadır. Bu yüzden ahlak kavramının, insanlarca kullanılması gerekmemektedir.
 

CaN

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
15 Eyl 2010
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Bildiğimiz anlamda ahlak kurallarının çarpıklıkları ayrı bir konu fakat hiçbir ölçü olmadan da savaş ve kaosun içinde kayboluruz diye düşünüyorum. İnsan doğasından gelen çok temel eğilimler vardır: hayatta kalma içgüdüsü gibi. Bu olmasaydı insan türü hiç var olmayabilirdi. Eğer bir yakınımız intihar etmek isterse mutlaka karşı çıkarız ve vazgeçirmeye çalışırız. Bu hem bireysel hem de toplumsal bir kontrol mekanizması ve bir ahlaki kuraldır.
Bunun gibi gelişime sekte vurabilecek veya tümden durdurabilecek eylemler ahlaki yasaklar olarak belirlenir. Toplumdan topluma bazı farklar, çarpıklıklar ve saçmalıklar ortaya çıkabilir ama genel olarak vardır ve gereklidir.
Nietzsche'nin bir çok köhneleşmiş yasayı sertçe eleştirdiği bir gerçek ama bence O da tümden reddetmezdi. Bir örnek: "Gezgin ile Gölgesi" adlı eserinde "Üst insanın dört erdemi" olarak:
1) Yüreklilik
2) Doğruluk
3) Ölçülülük
4) Bilgelik kavramlarını sıralar.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç

Yeni Mesajlar

Üst