Algı

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe Sözlüğü kategorisinde phi tarafından oluşturulan Algı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,938 kez görüntülenmiş, 21 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe Sözlüğü
Konu Başlığı Algı
Konbuyu başlatan phi
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan glsezinrs

Macavity

Üye
Yeni Üye
Katılım
23 Eyl 2009
Mesajlar
138
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
Teşekkürler..Bir sorum daha var.Perspektifle ilgili.Çocukların (ve bazı yetişkinlerin de)çizdikleri resimlerde bir masanın bacakları eşit uzunlukta/yere yapışmış vb. oluyor.Yani perspektifle ilgili algımızı belli bir yaştan/olgunluktan sonra mı kazanıyoruz?



Gelişim psikolojisinde bir deney vardır. Yerden yüksek cam bir zeminin altında kalan yere perspektifle cam zeminin bir yerde bittiği izlenimini veren bir desen uygulanıyor. O cam zeminin üzerine bırakılan bebekler emekleyerek zemin üzerinde ilerliyorlar. Belli bir yaşın altına kadar olan bebekler üzerinde emekledikleri cam zeminin bitiyormuş gibi göründüğü yere gelseler de hiçbir tepki vermeden ilerlemeye devam ediyorlar. Ancak o yaşın üzerindeki bebekler tam o noktada durup aşağı bakıyorlar ve daha fazla ilerlemiyorlar. Tabi ki bu yaş belli bir aralıkta değişim gösteriyor, ama deneyin sonucu perspektifin de diğer her şey gibi öğrenilen bir algı olduğu. Resimde perspektif tekniği de yanlış hatırlamıyorsam Rönesans'ta keşfedilmişti. Daha önceki resimlerde perspektif ya çok sınırlı bir şekilde var ya da hiç yok. Resimde perspektif öğrenilmiş bir şey olduğuna göre onu öğrenmemiş yetişkinler de olabilir, eski çağlardaki bütün yetişkinler gibi.

Genel olarak algının ne olduğu düşünüldüğünde de bu çok anlaşılır bir şey. Phi'nin alıntısında da söylendiği gibi algı nesnenin kendisi değil, zihinsel bir kurulumdur. Zihinsel bir kurulum olduğu için de zihinsel kapasiteler geliştikçe algılar da gelişir (ya da gelişme ilerleme anlamı da taşıdığı için "değişir" de denebilir). Buradan çok ilginç bir sonuç da çıkar. Gelecekte insan bilgisi çeşitlendikçe algısında da bir değişme, belki de ilerleme olma olasılığı ya da başka deyişle insanın bugün bilgi eksikliği nedeniyle kullanamadığı bazı algı becerilerini ileride kullanabilmesi olasılığı var demektir.
 

glsezinrs

Kahin
Yeni Üye
Katılım
12 Ara 2010
Mesajlar
1,358
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
62
Büyümek, sınırları farketmekle(sınırlandırılmakla) başlıyor demek ki..Ne kadar trajik...Algımız genişledikçe sınırlarımız daralacağa benziyor.."Cehalet mutluluktur"a katılıyorum. Algının gelişmesiyle zihinsel kurulumun ilerlemeye yol açacağı tezinin tam tersi bir sonuç çıkardım galiba...?
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst