Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Aile ve Toplum Üzerine..

M

monaliza

Ziyaretçi
Ynt: Aile ve Toplum Üzerine..

sümeyra ' Alıntı:
sosyolojik olarak aile kavramının insan hayatında bir boşluğu doldurup dolduramayacağını tartışmak niyetim..insan sosyal olarak gerçekten bir aileye ihtiyaç duyarmı?
İnsanlararası sevgide kan bağını olmazsa olmaz koşul olarak görmeyen biri olarak, ailenin sosyal ve psikolojik önemini ve değerini gözardı etmek olanaksız bence. Biyolojik önemi zaten somut olduğundan tartışmaya değer bir yön görmüyorum. Bence aile her yönüyle önemli ve değerli bir kurum.

Psikoljik açıdan anne, baba, kardeş ve evlat sevgisinin yeri zor dolmakta. İnsan psikolojisi de bireysel olarak çok önemli olduğuna göre sosyolojik yönüyle iyi bir ailenin yerini hiç bir şey dolduramaz diye düşünüyorum. Sosyal bir varlık olan insanın her zaman aileye gereksinimi vardır. Ama asla olmazsa olmaz denemez. Çünkü aile fertlerini yitiren yada ailesinden uzak kalmaya mahkum nice insan mutlu olabildiğine göre???

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

nejdet ' Alıntı:
bir de aile içinde rütbeler oluyor; aile reisi gibi?! her şey ondan soruluyor ve o her şeye karışma hakkına/tabirimi bağışlayın burnunu iliştirme hastalığına kapılıyor. buradaki sefaleti ters düz etmek için ne yapmalı?
bu sefaleti ters düz etmenin yolu hiç de kolay yürünecek bir yol gibi durmuyor çünkü buradaki reis kavramı hayatın her noktasına sinen hiyerarşik düzenden besleniyor dolayısıyla hiyerarşiyi ve eşitsizliği külliyen ortadan kaldırmakla ilgili bir çözüm bu.Fakat ailevi nokatada yapılacak cüzi gayretlerde boşa çıkmayacaktır,dünyayı bulunduğu kötü gidişattan kurtaracak besinin küçük açılımlarda saklandığını unutmamalı.

SyLvia

Yeni Üye
27 Ağu 2009
16
0
1
2024

sosyoojide bu dinamikler olarak ikiye ayrılır
iç ve dış dinamikler
iç dinamik dediğimiz olay;ailenin kendi içindeki bireylerle olan tutumu tavırı yaşam şekli
dış dinamik ise;aile içi tutumu değiştiren cevresel faktörlerdir
bir yerin kültürünü toplum belirler,toplumsa aile gruplarından oluşur asıl köken bu ve mutlaka her toplulugun bir başı(reisi) vardır
mesela ufak bir örnek devlet dariresine gidiyosun oranın bile müdürü var en başı yani öyle değil mi
her toplumda bir laffebesi sözhakkı kişi oldugu gibi ailedede durum böyle,bunu değiştirmek ailede iç sorunlara yol açabilir
çünkü bilirsiniz aile büyüğüne karsı gelen kendi hayatını yaşamak isteyen her cocugun sonu ya psikolog oluyor,yada rehberlik hocası yada ne bileyim en kötüsü annenin babanın yakınıp duran diline düşüyor :)

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

hiyerarşinin aile içindeki konumuna dokunmak dengeleri bozar ve senin tabirinle sevgili sylvia iç sorunlara neden olur,öyle mi?o zaman hiç dokunmayalım aile reisleri diğer yönetim birimlerinde olduğu gibi son sözü söylesinler,aile dediğimiz kavram çocuklar ve kadınlar için ruhsal bunalımların kaynağı olmaktan,kendilerini gerçekleştiremedikleri mekanlar olmaktan ve mutsuzluğun=zulmün kaynağı olmaktan ileri gidemesin.Dokunmayalım,haklısın.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

SyLvia,

dinamiği/etkiyenleri iç ve dış dinamikler diye ayırmak hele sosyal olgularda yanıltıcı olacaktır. Örneğin aile reisi olgusu bir iç dinamik midir? Dış dinamik midir? Sosyal olgular iç-içe geçerler ve sarmal çoğalır ve çökerler ; bu nedenle içsel-dışsal ayrımı yapılamaz. Her topluluğun bir reisi olacağı olgusu tarihsel bir değerlendirmedir ve yanıltıcı ikinci değerlendirme de burada yapılmaktadır. Ailenin, topluluğun reise gereksinimi yoktur; bu hiyerarşik rütbe sömürülmenin varlığını sürdürmekten başka bir olguya katkı sağlamaz. İnsanların Demokratik bir karar verme hakkı ile yaşamlarını düzenleyerek görevleri paylaşımları olanaklıdır; bu nedenle reis olgusunu öncelikle aile içinden atmak gerekir. Reisin cinsiyeti hiç önemli değildir. Üçüncü katılmadığım değerlendirme , aile büyükleri ile çelişen kişinin sağlık durumunun mutlaka bozulacağı yönündeki değerlendirmedir. Bu duruma da katılmama olanaklı değildir. Tam tersine kuşak olarak çatışmaya girmeyen bir topluluk sağlıklı değildir. Aile büyüklerine karşı geldiği için dışlanan/bilmem sosyologlara gönderilen çocuklardan çok onların ebeveynlerine bakmak gerektiğini düşünüyorum. Bireylerinin kendilerini gerçekleştirmeleri için gereksinim duydukları maddi ve manevi ortamların yokluğu çocuklara fatura edilmek isteniyor ise bu o toplumun geleceğini karartmasından başka bir şey değildir.

SyLvia

Yeni Üye
27 Ağu 2009
16
0
1
2024

toplumsal yargıdan bahsediyorum(aile ve toplumu yadsıyan genç bireyin gülerek anlatıp geçtiğim kısım)
bana katılmamak toplumsal gercekleri dışlamak demek olur
iç ve dış dinamikler olarak ayrılır ki nolur artık eski kitaplara baglı kalmayın
iç dinamikler bir aile yaşantısında her zaman dış dinamiklerin etkisi altındadır,bu daha cok reah seviyesi düşük aile toplulugunda meydana gelen aile içi bir bozulmadır
bu bozulluk öğrenici durumunda olan genç bireye yani couguda etkiler bunu göz ardı edemeyiz
ben aile resinin olacagını savunan yazı açıklamadım
şu anki aile ve toplum üzerinde olan haikikat değilmidir tüm bunlar?
bu hakikatleri görüp neden ve sonuca doğru sağlıklı gidemezmiyiz?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

eski kitaplara bağlılık değildir söz konusu olan; öneri de yerini bulmamış oluyor demektir. birey yaşadığı toplumun tüm üretim ilişkileri içerisinde etkiler ve tepkilerle vardır. bu kişilik oluşumu ve yapılanmasında dışarıda ayrı bir kimlik içeride ayrı bir kimlik takınmış olması onun iki/yüzlülüğünün bir ifadesi olabilir. düşünün bir adam aile içinde baba olarak en şevkatli ve sevecen olsun ve daha sonra dışarıda gidip insana işkence yapmaktan zevk alsın. bu nasıl bir iç ve dış dinamiktir ki ayrıştırılır. Bu nedenle olguların gerçek değerlendirilmelerini yapmamıza engel olunmak için sürekli iç dış, o ve öteki gibi kavram ve olgularla düşünmeye yönlendirildiğimiz için sorunların nedenlerini net bir şekilde göremiyoruz. verdiğim örneğe geri dönersem; bir insana ya da başka bir canlıya işkence yapan bir kişi/baba olarak evinde sevecen nasıl davranabilir; içte bu sorunun yanıtı üretim ilişkileri içindeki yeri ile ilgilidir ki bunun iç-dış etkenler ile ayrıştırılması gerçekği ters-düz edecektir. öyle ise iç-dış etkenleri bir bütünlük içinde ele almak gerekecektir. bu bütünlük toplumsal/taihsel/üretim araçları ve ilişkileridirler; aile de bunlardan soyutlanamaz ve aile içi etkiyle açıklanamazlar. Aile içinde bir üye diğerine şiddet uyguluyor ve görenler de bu nedenle aile içi bizi ilgilendirmez diyorlar. katılmıyorum

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

aile özel alanı politik olmaktan çıkarıyorsa ona müdahale etmek vicdanı olan insanlar için kaçınılmazdır..çünkü insan kimseye ait değildir.

Tüm sayfalar yüklendi.