Forumumuza Hoş Geldiniz

Hoşgeldiniz. Ücretsiz içerikler ve özel hizmetler sizi bekliyor. Hemen üye olun!

Aile ve Toplum Üzerine..

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38
Ynt: Aile ve Toplum Üzerine..

nejdet hocam,

"sosyolojik olarak aile kavramının insan hayatında bir boşluğu doldurup dolduramayacağını tartışmak niyetim..insan sosyal olarak gerçekten bir aileye ihtiyaç duyarmı? " iletisine

"bu soruya kesinlikle evet yanıtını verebilirim
Ayrıca birey hayatında bir boşlukla doğmaz kanısındayım"
cevabın sosyolojik olarak aileye ihtiyacı olduğunu kabul ediyorsun yani.
Kafam karıştıı beeee.
Ya sen biyolojik olarak savunmuyor muydun ailenin varlığını?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

Fides hocam,
yukarıya yazdım. biyolojik değil "sosyolojik ana dediğim aile" gereksinimdir.

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

sosyal öğrenme diye tanımladığımız bir öğrenme türü bize gösteriyor ki insan sosyal olarak kendisini tamamlayacak ona hayatı-pratik yaşam koşulları da buna dahil-öğretecek ve adaptasyonunu sağlayacak insanlara gerek duyuyor.Peki bu gereksinim olmasaydı ne olacaktı?her insan kendince bir yaşam deneyimi geliştirecek ve yepyeni açılımlar mı söz konusu olacaktı?yoksa kaos ortamı kaçınılmazmıydı bu süreçte?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

birey içinde bulunduğu çevre tarafından büyütülürken gereksinimlerini o çevreden karşılamayı öğrenecektir. kaotik bir durum çıkmaz ortaya. türler arası farklılıklar çıkabilir ve tanımlar değişebilir yalnızca. örneğin bir yeni doğan bebeği bir dişi şenpanzen ya da goril -ki insan türüne çok yakın memelilerdir- yavrusu gibi sevip emzirse ve alıkoysa; bebek her ne kadar insan türünün taihsel belleğine sahip olarak doğsa da içinde yaşadığı çevrenin/dokunun bir parçası olmaya yatkın yetileri sayesinde şenpanzen ve goril gibi konuşmaya ve davranmaya başlayacak onu emziren canlıyı ana sevgisi ile kucaklayacaktır. demek ki, sosyal dediğimiz olgu içinde varlık kazandığımız bir tarihsel süreçtir ve kaotik olması söz konusu değildir. belrileyenler/belirlenenler her zaman var oldukça kaotik ortam oluşmaz. dengeler bozulduğunda kaos oluşur kanısındayım

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

sorunumuz zaten herhangi bir belirleyen olmadığında ne olacağıyla ilgili..değindiğin nokta çok özel bir nokta ve haklısın önemli olan bir belirleyenin söz konusu olması ama bu biyolojik ailenin var oluşu ve var edişiyle ilgili bir örnekti,değil mi nejdet?sosyal olarak böyle bir gereksinim duyulmadığında her birey kendine has bir çizgi ve yaşam tarzı çizecek ve kaos kaçınılmaz olacaktır gibi geliyor bana.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

Sanmıyorum. O zaman başka bir olgu onun yerini kapsayacak/dolduracaktı; boşluk yoktur.

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

onun yerine dolduracaktı derken de bir boşluktan bahsediyorsun nejdet.

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38

sümeyra :D hoş bir cevap vermişsin. Boşluk vardır. Madem yoksa neyi doldurmaya çalışıyoruz?

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

anlaşıldı; sizler güç-birliği yapmışsınız. iyi de olmuş. O zaman sevgili Sümeyra ve sevgili Fides sorum size olacak; boşluk nedir ve konu başlığına göre sürdüreyim -dağılmaması için- boşluğun aile içindeki yeri nedir? boşluk olmasa gereksinimler yok mu olacak?

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

boşluk; temelinde gereksinim barındıran,doğal sürecin gerçekleşmesi için olmazsa olmaz özellikler taşıyan,farkedilip beslenmediğinde insana bazı olumsuz duygular bırakan(şiddet gibi)olgunun ismidir.Aile içinde ki yeri şudur insan doğumuyla birlikte fiziksel ihtiyaçların yanında sosyal ihtiyaçlarını da zemininde barındıran boşlukları da beraberinde getirir.Dolayısıyla bu boşluklar aile içinde dolar,hayat bulur ve insan gerçekleşir.

fides

Yeni Üye
15 Şub 2008
1,694
5
38

Boşluk; başladığınız yapbozda(puzzle) belirli bir noktaya gelmişken, günlerce uğraşmışken bir kaç parçaçığın eksik olduğunu farketmektir. Anlamlı bir bütünü oluşturamamaktır. Boşluk aile içinde duygusal bağı ifade eder. Yaramazlık yapıp ayağını bir yere çarptığın için ağladığında bir annenin "öpeyim de geçsin" demesiyle iyileşen yara/çürüktür.Boşluk bu yaraları çürükleri iyileştirir/doldurur. Boşluk olduğu için yaralar iyileşmiyor...

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

boşluğu bir gereksinim/açlık/ihtiyaç olarak ele aldığımızda biyolojik oluşun kendisini var etmesi için özümsemesi gereken yiyecekleri ve ruhun/dyguların doyrulması gereken sevgi ve şevkati anlamak gerekecektir. Böyle olunca bu gereksinimler biyolojik/duygusal bireyde doğuştan önce de var olan gereksinimlerdir. sizin boşluk dediğiniz bu olguları canlının var olması olarak yorumluyorum ve bu nedenle boşluk yok diyorum. doldurulan bir alan yoktur. olgular sürekli yer değiştirirler; bu fizik olguları gibidir. fazla yiyecek verildiğinde bebeğin bunu dışlaması gibi fazla sevginin şımarıklaştırması gibi değerlendirdiğimizde bir boşluk göremiyoruz. doyrulması gereken hem fizyoloji hem duygular boş oldukları için değil yaşamsal olarak olmazsa olmazları oldukları için bunlara gereksinim duyarlar.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

aile olgusu sosyal içeriği olan bir olgudur. bir anlamda sınırlandırma ve çevrelemeyi özünde taşır. bu sınırlandırma aynı zamanda bir egemenlik alanını ifade eder. doğal olarak türlerin egemenlik kurma eğilimlerindeki sınırlandırma ile insan türünün sınırlandırması arasında niteliksel farklar vardır. örneğin maymun toplulukları üzerinde yapılan gözlemlerde doğan her bireyin/yavrunun topluluğun tüm bireylerince benimsendikleri/bakılıp/gözetildikleri görülecektir. Evet maymun türlerinin hiç birinde sokak çocuğu/topluluk dışında yalnız yaşama terk edilmiş çocuk bulamazsınız. Gel gör ki, insan topluluklarının tümünde ve her coğrafyada sayısı yıldızlara varan sokak çocuğu yaşamaktadırlar. kaotik olarak sayılan sokağa terk edilmiş çocuklar görürüz. aile denilen sınırlandırma ve egemenlik anlayışının türler arasında ne denli farklı sonuçlar doğurduğuna güzel bir örnektir. üstelik insan türünün beyin kapasitesi diğer türlerin hepsinden oldukça fazla olmasına rağmen bu böyledir. maymun türleriyle kıyaslamayı sürdürdüğümüzde şunu söyleyebiliriz; insan türünün tanımladığı aile olgusunda doğallık yoktur ve doğal bir gereksinim olarak ortaya çıkmaz; aile ekonomik/politik/sosyal bir olgu olarak kendisini ortaya koyar. Bu bir yabancılaşmadır.

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

''insan türünün algıladığı aile olgusunda doğallık yoktur''bu daha önceki söylemlerimizle çelişiyor gibi geldi bana nejdet,yani sosyolojik aileden bahsederken bunun bir gereksinim olduğu düşüncesini savunuyormuşsun gibi hatırlıyorum..söylemine gelince ''doğal'' kavramı oldukça geniş ve kafa karıştırıcı bir kavram doğrusu,çünkü insanın aile olgusuyla ilgili geçirdiği sürecin doğal olup olmadığına karar vermek oldukça güç fakat dünyanın çok farklı bölgelerinde/kültürlerde de olsalar insanların biricik ortak noktası hayvanlardan farklı olarak içinde neş'et ettiklerine inandığım sığınakları;yani aile gerçeği.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

''insan türünün algıladığı..." Sümeyra, buradaki " algılama" ögesine özel vurgu yaptım; bu şu an için olandır; olması gereken değildir. Aileyi dikkat edersen çok daraltmış durumdayım ve bunu "ana" ile sınırlandırmış bulunuyorum; "ana"nın biyolojik ana olması da gerekmiyordu.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

algılarımızın kökeninde sosyal/tarihsel öğretiler vardır. Geniş aile olgusundan bu gün çekirdek denilen aileye gelinmiş bulunmaktadır. Çekirdek aile tanımı ile hemen herkes ana-baba-çocuk üçlemini düşünür. Algılanması istenen de budur; "ana-baba-çocuk" ...Benim söylediğim aile tanımında "baba" ya gereksinim yoktur. Bu senin ilk sorduğun doğal aile olgusuna yakınlaşma ve aynı zamanda yabancılaşmanın reddi anlamına gelir. Bu yabancılaşma yok edilemez ise sokak çocukları hep var olacaktır.

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

yabancılaşmanın temelinde yapay ailevi ilişkiler yatar bu konuda sana katılıyorum nejdet.

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

eşit ve bir açıdan özgür olmayanların aynı çatıda kalmaları aile tanımı için yeterli sayılabilir mi? Başka bir deyişle şekilsel aile ile içeriksel aile ayrıştırıldığında aileyi oluşturan temel ögeler neler olmalıdır?

sümeyra

Yeni Üye
5 May 2009
147
0
0
45

şekilsel aile toplumun geleneksel yapısını,statükoyu,hiyerarşiyi,gizil köleliği korumaya yönelik,içeriksel aile ise bireyin özgürlüğünü korumaya ve geliştirmeye yöneliktir..

Nejdet Evren

Yeni Üye
19 Ağu 2008
3,589
179
63
61

bir de aile içinde rütbeler oluyor; aile reisi gibi?! her şey ondan soruluyor ve o her şeye karışma hakkına/tabirimi bağışlayın burnunu iliştirme hastalığına kapılıyor. buradaki sefaleti ters düz etmek için ne yapmalı?

Tüm sayfalar yüklendi.