23 Nisan Milli Egemenlik ve Cocuk Bayrami

Konu İstatistikleri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Felsefe.Net Arşiv kategorisinde phi tarafından oluşturulan 23 Nisan Milli Egemenlik ve Cocuk Bayrami başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,463 kez görüntülenmiş, 1 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Felsefe.Net Arşiv
Konu Başlığı 23 Nisan Milli Egemenlik ve Cocuk Bayrami
Konbuyu başlatan phi
Başlangıç tarihi
Cevaplar

Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Süreyya Önal

phi

Felsefe.net
Yeni Üye
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
1,906
Tepkime puanı
174
Puanları
63
r33.jpg


23 Nisan 1920
Türkiye Büyük Millet Meclisinin törenle açılması

TBMM1920.jpg


1920 T.B.M.M.'nin Acılışı

1920 Grand National Assembly convenes in Ankara

1920 - Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması.
Atatürk'ün, Meclis'in hangi üyelerden oluşacağına dair Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde demeci: "Yüksek meclisiniz, bildiğiniz gibi, olağanüstü yetkiye sahip olarak, yeniden seçilen milletvekilleri ile taarruza uğrayan Hükûmet Merkezi'nden canını kurtararak buraya gelen milletvekillerinden oluşmuştur."


1920 - Cuma günü yapılan açılış toplantısına 115 mebus katıldı. Meclisin en yaşlı üyesi Sinop mebusu Şerif Bey'in açılış konuşmasında hür ve istiklali tam millet olarak yaşamayı amaçladıklarını ve bu yolda mücadele vereceklerini ilan etti.

Hakimiyet-i Milliye' nin bugün çıkan sayısında Büyük Millet Meclisi'nin açılışı "tarihi bir olay" olarak değerlendirildi.



1920 - Commemoration of the first opening of the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in 1920 in Ankara. Mustafa Kemal is elected assembly president.
An official holiday dedicated to the children of Turkey, and the children of the world.



23Nisan1929.jpg


23 Nisan 1929
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Ankara Palas'taki çocuk balosunda, Ömer İnönü ile


23Nisan1921.jpg


23 Nisan 1921
TBMM Başkanı Mustafa Kemal, Meclis balkonunda,
yanında arkadaşları ve milletvekilleri ile birlikte



 

Süreyya Önal

Sorgucu Üye
Yeni Üye
Katılım
16 Nis 2010
Mesajlar
469
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Atatürk'ün sözleriyle;…

"yeni Türk devleti, bir halk devletidir. Müessesat-ı maziye ise, bir şahıs devleti idi, eşhasın devleti idi". Bu şahıs devleti, Türk toplumunun tabii gelişme sürecini tıkamış, onun gelişme potansiyelini engellemiş ve toplumu çöküntünün eşiğine getirmişti. Ülkenin kurtarılması ve toplumun tabii sürecinde ilerleyebilmesi, "eşhas devleti"nin yerini "halkın devleti"ne bırakmasına bağlıydı. Gene aynı yönde olarak Atatürk, 16 Ocak 1923'te İstanbul basın temsilcilerine şunları söylemiştir:

’Hadiseler ve tarihi tecrübelerimiz bize, milleti koyun sürüsü halinde keyfin, arzu ve ihtirasların ve hiçbir suretle tatmin edilemeyen menfaatlerin elde edilişine sürüklemekle mahvına yol açar mahiyete dönüşen idare tarzlarının artık memleketimizde tatbik yeri kalmadığını göstermiştir. Millet, egemenliğini değil, egemenliğin bir zerresini dahi başkasına bırakmanın sebep olabileceği felaketin, yok olmanın, hüsranın elemini her an kalp ve vicdanında hissetmektedir…….’’

Kaynak;"http://www.meb.gov.tr/belirligunler/23nisanCocuk"]www.meb.gov.tr/belirligunler/23nisanCocuk
------------

Atatürk diyor ki:

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir.Yalnız bir makam vardır.O da; milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”

--------------------------------------------------------------------------------

Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün Milli bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir.

Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak 23 Nisan 1929’da, bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve bu tarihten sonra 23 Nisan’lar, Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır.
------------


… “Tüm çocukların eğitim ve sağlık hakkından eşit koşullarda yararlandığı, çocukluğunu çocukken yaşadığı; barış, kardeşlik ve dayanışmaduygularıyla güvenli bir ortamda yetişip, gelecek kaygısı duymayacağı bir ortam yaratıldığında 23 Nisan gerçek anlamına uygun olarak kutlanabilecektir….

Kaynak; Eğitim-Sen 23 NİSAN 2010 mesajından.
------------

23 Nisan, Milletimize ve bütün çocuklara kutlu olsun.
 
Tüm sayfalar yüklendi.
Sidebar Kapat/Aç
Üst