Teneke Trampet

Günter Grass; Tercüme: Kamuran Şipal
Gendaş Yayınları;
Türkçe (Orijinal Dili Almanca) 760 s. 13 x 19 cm. İstanbul, Mayıs 2000 ISBN: 9753081782, İlk Baskı: Cem Yayınevi, Gendaş Kültür'den 1. Baskı


'O gün, büyüklerin dünyasını ve kendi geleceğimi düşünürken bir şeye karar verdim; artık büyümeyecektim ve üç yaşında, küçücük bir insan olarak kalacaktım' Bu sözler filmin küçük kahramanı Oskar Metzertath'a ait. II. Dünya Savaşı esnasında Almanya'da doğan ve büyüyen Oskar kendisini çevreleyen vahşete karşı direnmek ve insanların yitirdiği aklını geri getirmek için büyümeyi keser ve bir trampet kuşanarak sürekli çalmaya başlar. Son derece yetenekli olan Oskar tiz sesiyle de istediği eşyayı kırabilmektedir ve her fırsatta bu becerisini büyüklerin aptallıklarını yüzlerine vurmak için kullanır.

Teneke Trampet 1979 yılında yayımlandığında, eleştirmenler tarafıından, okunuşu esnasında dikkat isteyen kitaplar arasınnda anılmıştır. Zaman, usta işi büyük eserlerin okunmasını kolaylaştırır. Teneke Trampet'de fazlasıyla var olan bu özellik. Günter Grass'ın tartışılmaz dehasının kanıtı olduğu gibi, onun nereye varacağı belli olmayan buluş yeteneğinin de dev anıtıdır.

Bu kitap, bir Alman'ın Almanya üzerine mazoşizme varan haşin eleştirisinin apaçık dışavurumudur.

Hiç büyümek istemeyen küçük Oscar'ın öyküsünü okurken aynı zamanda zamanımızın alışılmış edebi sembollerinden biriyle tanışacaksınız.

Teneke Trampet, hiç abartısız XX. Yüzyılın Edebiyat Tarihi'ne bu kimliği veren başlıca yapıtlardandır.

Ayrıca:

Teneke Trampet 1979 Almanya , Fransa , Polonya ve Yugoslavya ortak yapımı bir dramatik savaş filmdir.Özgün adı Die Blechtrommel dir.İngilizce konuşulan ülkelerde The Tin Drum adı ile gösterilmiştir.Nobel ödüllü Alman edebiyatçı Günter Grass 'ın 1959 yılında yazdığı aynı adlı alegorik romanından[1] senaryosunu Jean-Claude Carrière 'in yazdığı filmin yönetmeni Volker Schlöndorff tür.Schlöndorff aynı zamanda filmin senaryosuna da katkıda bulunmuştur.Başlıca rollerinde David Bennent , Mario Adorf , Angela Winkler ve Charles Aznavour 'un oynadıkları filmin orijinal müzikleri Maurice Jarre 'a aittir.Büyüklerin yozlaşmış dünyasına katılmamak için büyümemekte direnen bir çocuğun öyküsünü anlatır.