...........................
nietzsche'nin ırksal anlamda bir öğreti ortaya koyduğunu söylemek gülünçtür.yine kendisine ait bir sözle bunu desteklemek istiyorum:
'Bireyin nerden geldiği değil,nereye gittiği önemlidir.' o hangi ırka mensup olursa olsun bireyin üstisan olabileceğini savunmuştur.bir ahlak anlayışı oluşturmak yerine ahlakın bireyler tarafından yeniden yaratılmasını savunmuştur.böylelikle güçlü,özgür ve mutlu bireylerin yeryüzünde var olacağını belirtmiştir.Nietzshe kendisine geleceğin filozofu dedi.ama bu gelecek henüz gelmedi ama gelecektir ona hoşçakal yerine merhaba demeye hazırlanın bence.
herkes kendi tercihini yapar ve ona göre değerlendirilir. isteyen merhaba der isteyen de hoşçakal...
kadınlarını erkeğe muhtaç bir şekilde yaşamaya zorlayan bir toplum, kökünden acizdir.
"Avrupa" fiziki, ekonomik, sosyal hangi tanımda bir kıta tanımına uyar? bu kavram ne zaman ortaya çıkmıştır. Nietzsche'yi kendi zaman diliminde ele almak gerekir. Orta-doğu denilir de orta-avrupa denilmez? nedendir ki? terciher o kadar basit olgular olmasa gerektir.
kadınlarını erkeğe muhtaç bir şekilde yaşamaya zorlayan bir toplum, kökünden acizdir.
Ahlak insanogluna ait olan ve numenal yeti degerinin ortaya attigi yonlendirim ve yaptirimlar olan caglar olarak degisken, goreceli ve olgusal olarak tum dunya insanliginin ortak bitr noktasi olmayan etigin en onemli kavramlarindan biridir.
Genelde cografi ve toplumsal olarak nesilden nesile aktarilan ve "yasak/ayip/gunah/ahlakli/ahlaksiz/uygulanir/uygulanamaz v.s." temelli "yap/yapma, uygula/uygulama" icerikli o cografya ve toplumda dogan, yasam surene dayatilan degerler, veriler, tabulardir. Cinsi ve cinsiyet icerikli, dini icerikli,namus/irz/iffet v.s. icerikli ve de genelde disinin kadinina yuklenen ve erkegin kendini sorumlu tuttugu gelenek, anane, tore haline gelmis ve de kisilerin kendine kimlik ve kisilik degeri yaptiklari uygulamalar, dusunce ve davranislardir.
En basit ornek ile, ulkemizde iki erkegin dudaktan opusmesi olumsuz algisi, Rusya'da gecerli degildir. Bir eskimonun, yatiya gelen misafire esini taktim etmesi, orada namus, irz v.s. sorunu degildir.
Islam dinine gore cocuk yasta evlilik ve cinsel iliski; batida subyancilik ve cinsel taciz algilamali bir suctur. Ornekler cogaltilabilir.
Bu temelde ahlakin, etik/estetik yonu, bilimsel yonu, inancsal/ideolojik yonu ve hukuk yonu vardir. Kisi yapar, toplumsal algilanir.
Ayrica ahlak kisilik ve kimlik degeri olarak kisileri teslim alir ve kisi degerlerinden dolayi kendinin ya da baskasinin canini almayi kendinde hak/dogru/kurtulus v.s. olarak gorur.
Konu detayli bir konudur, o yuzden yanit gelirse konu detayli bir sekilde islenebilir. Asagidaki linkte de, Ahlakin da dahil oldugu felsefe dali etik konusu vardir.
Etik Uzerine
Iste bu benim hem kendime hem herkese duydugum saygim. Ne kendime zarar veririm, ne de baskasina. Ben bir bireyim, bireysellikten arinip "insan" olmaktir, dilegim.
Ahlâkın temeli özgürlüktür. Özgür eylemek için neyi istediğin, sorgulanır.
"Istediğin her şeyi yapmak demek, yapabileceğin her şeyi istediğin" manasina da gelebileceğinden, özgürlük vazgeçilmezdir.
bütün eylemlerin değer yargısı bakımından eşit görüldüğü bireysellik ahlakı , hayata (kendine) anlam yüklemek değildir. ... der Camus...
suç -erdem.. bana göre toplumca yada diğerlerince suç sayılan erdem ..... erdem sayılan suç olabilir.. peki bu neyi değiştiriyor/değiştirecek hayatımda?
hepsine eşit yaklaşırsanda (ki bu imkansızdır) yukardaki tesbit seni yakalar mı ?
![]()
Ahlak kelimesi hulk'un çoğulu olup huylar, seciyeler anlamına gelir...
"Hulk" Huy. Ahlâk. Tabiat. Yaratılıştan olan haslet. Seciyye. Cibilliyet.
İnsanın doğuştan veya sonradan kazandığı ruhî ve zihnî hâller.
dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var;
1-öncelikle doğuştan gelen birikim (genetik aktarım)
2-bu aktarımın sonradan kullanılması sırasın da ortaya çıkan haller...
ahlak için konuşmadan evvel bilinmesi gereken bir kaç bilgi...
"Hayatım ve (O) na olan sevgim üzerine yemin ederim ki asla başkalarının hatırı için yaşamayacağım...
ve de onlardan benim hatırım için yaşamalarını istemeyeceğim..."
kutsala ve topluma saldırmanın gururu olmadan ..nasıl kurulacak başka bir ahlak felsefesi?
öncelikle cevaplar bulmak değil sorular sormaktır gayemiz demiş freud![]()