Felsefe.NET - Düşünce Eleştiri ve Paylaşım Platformu - vBulletin
Sponporlu Bağlantılar

Kullanıcı Tag Listesi

Fenomen ve numen uzerine

O zaman şöyle başlayalım sıfırdan.Sizin numen - fenomen tanımınız nedir? Fenomen-gozlem ve yansi veren ve uzerinden bilgi turetilendir. Insanogluda buna dahildir. Numen-Gozlemi alan ve kavramlastirarak bilgiye donusturen ve bunu bildiren belirten, beynin fonksiyonu olan numenal yetisidir. Bu sadece fenomen olarak insanoglunda vardir. Yani bilgi kavramsal olarak sadece insanoglu turetimidir.


123 SonuncuSonuncu
  1. evrensel-insan

    Fenomen ve numen uzerine


    O zaman şöyle başlayalım sıfırdan.Sizin numen - fenomen tanımınız nedir?

    Fenomen-gozlem ve yansi veren ve uzerinden bilgi turetilendir. Insanogluda buna dahildir.

    Numen-Gozlemi alan ve kavramlastirarak bilgiye donusturen ve bunu bildiren belirten, beynin fonksiyonu olan numenal yetisidir. Bu sadece fenomen olarak insanoglunda vardir.

    Yani bilgi kavramsal olarak sadece insanoglu turetimidir.
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-23-2012, 19:22

  2. Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    Kant'ın numen ve fenomeninden farksız o halde...Fenomen bilinebilir numen bilinemez..Bilgi sadece insanoğlu türetimi değildir, insan üretimi olan bilgi üst düzey bilgidir. Hayvanlar da bilgi üretirler ancak üretimleri insanoğlu ile kıyaslanamaz ve ürettiklerini nesilden nesile aktarmada problem yaşarlar ancak bilgi sadece insanoğlu türetimi değildir...
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-23-2012, 20:25

  3. Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    Şimdi düşündüm de konu dağılacak bu sebeple bilginin insan türetimi vesaire kısmını söylemediğimi farzedin, tabi cevap vermek isterseniz hakkınızdır, bişey diyemem
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-23-2012, 20:36

  4. evrensel-insan

    Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    Ferdinand Bardamu Nickli Üyeden Alıntı: Kant'ın numen ve fenomeninden farksız o halde...Fenomen bilinebilir numen bilinemez..Bilgi sadece insanoğlu türetimi değildir, insan üretimi olan bilgi üst düzey bilgidir. Hayvanlar da bilgi üretirler ancak üretimleri insanoğlu ile kıyaslanamaz ve ürettiklerini nesilden nesile aktarmada problem yaşarlar ancak bilgi sadece insanoğlu türetimi değildir...
    Hayir. Kant'in bu farki ortaya koydugu dogru. Yalniz kant numeni tanrisina vermistir. O gunden bugune bilimsel olarak elde edilen gelisme; numenin bir insanoglu beyin fonksiyonu oldugunu bilissel bilim olarak ortaya koymustur.

    Yani numenal yeti; zihniyet, zihin, akil, dusunce, hafiza, bilinc ve farkindalik temelli beynin bilgisel ve kavramsal fonksiyonudur.

    Ayyrica bilgiyi baska minin/neyin turettigini aciklar misiniz?

    Hayvanlarin urettigi bilgi ile insanoglunun bu bilgiyi algilayacak bir dialogu yoktur. Insanoglu baska bilgiyi de kendi numenal yetisi ile algilar, bilgilendirir.

    Mesela kedi miyavlamasi; kediye degil; insanoglu algisina aittir.
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-23-2012, 21:07

  5. evrensel-insan

    Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    Ferdinand Bardamu Nickli Üyeden Alıntı: Şimdi düşündüm de konu dağılacak bu sebeple bilginin insan türetimi vesaire kısmını söylemediğimi farzedin, tabi cevap vermek isterseniz hakkınızdır, bişey diyemem
    Ozaman ne soylemek istediginizi yeniden ifade eder misiniz?
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-23-2012, 21:08

  6. Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    evrensel-insan Nickli Üyeden Alıntı: Ozaman ne soylemek istediginizi yeniden ifade eder misiniz?
    Hayvanların da alet kullananları mevcut, şempanzeler mesela , yahut kargaların taşla sert kabuklu şeyleri kırması gibi...Bilgi üretebiliyorlar, ancak ürettikleri bilgiyi kendi aralarında aktaramıyorlar...Dialog derken? Farkedebiliyoruz bilgi ürettiklerini , onlarla bir alış verişimizin bu manada olması gerekmez.Konu bilgi üretip üretmedikleri ki üretiyorlar...
    Bilgiyi üreten beyindir, hayvanların da beyni vardır, onların da, bizim seviyemizde olmasa da işlerine yarayacak bilgiyi üretmeleri gayet doğaldır.Saf cehalet ile hayatta kalınamaz, yaşıyor olduklarına göre biliyor olmaları gerekir,ezeli değil iseler ki değilller öğrenmiş olmaları gerekir, öğrenmek ise bilmek ile sonuçlanır...

    Sizin numeniniz Kant'tan farklı olarak Tanrı değildir..Peki Kant'ın numeni gibi bilinemez midir? Ayrıca numen fenomen ayrımına gerek duymanızın sebebi nedir?
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-23-2012, 21:42

  7. evrensel-insan

    Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    Ferdinand Bardamu Nickli Üyeden Alıntı: Hayvanların da alet kullananları mevcut, şempanzeler mesela , yahut kargaların taşla sert kabuklu şeyleri kırması gibi...Bilgi üretebiliyorlar, ancak ürettikleri bilgiyi kendi aralarında aktaramıyorlar...Dialog derken? Farkedebiliyoruz bilgi ürettiklerini , onlarla bir alış verişimizin bu manada olması gerekmez.Konu bilgi üretip üretmedikleri ki üretiyorlar...
    Bilgiyi üreten beyindir, hayvanların da beyni vardır, onların da, bizim seviyemizde olmasa da işlerine yarayacak bilgiyi üretmeleri gayet doğaldır.Saf cehalet ile hayatta kalınamaz, yaşıyor olduklarına göre biliyor olmaları gerekir,ezeli değil iseler ki değilller öğrenmiş olmaları gerekir, öğrenmek ise bilmek ile sonuçlanır...

    Sizin numeniniz Kant'tan farklı olarak Tanrı değildir..Peki Kant'ın numeni gibi bilinemez midir? Ayrıca numen fenomen ayrımına gerek duymanızın sebebi nedir?
    Bilgi kendi basina ifade edilemez, kavram ile ifade edilir. Burada da hayvanlarin urettigi bilgiyi kendi algisi ile kavramlastiran, insanogludur hayvanlar degildir. O yuzden hayvanlarin urettigi bilgi varsa bile; bu onlarin verdigi gibi algilanamaz, ancak insanoglu beyni ile algilanir. O yuzden bilgi kavramsal olarak sadece insanogluna aittir. Hayvanlarin gozleminden elde edilenin bilgisi insanoglu aciklamasidir.

    Dialog demek karsilikli iletisimdir. Insanoglu ancak bunu kendi turu bunyesinde saglamaya calisir. Ortak bir dil olmadigindan da insanoglu kendi disinda kalan bir tur ile dialog kuramaz. Sadece kendi monologu ile onu degerlendirir.

    Konu numenin bilinip bilinmemesi degildir, numen ile fenomen arasindaki iliskide numenin yeridir. Iste insanoglunun bilgisel ve kavramsal soyutlamasi; beyninin fonksiyonu lan numenal yetisdi eliyledir.

    Bu da insanoglu fenomenini epistemolojik olarak bilgi ve kavram tureten ve bunu kendi adina ait icin ve eliyle yapan tek tur yapar.

    Bizlerde bu turun birleriyiz. Ne maddeyiz, ne tanri v.s.

    Ayrica bilimin bilimselligi fenomeni ortaya koymaz, onun gozlemini ortaya koyar. Yani nesnel bir bilgi mumkun degildir.
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-23-2012, 22:05

  8. Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    evrensel-insan Nickli Üyeden Alıntı: Bilgi kendi basina ifade edilemez, kavram ile ifade edilir. Burada da hayvanlarin urettigi bilgiyi kendi algisi ile kavramlastiran, insanogludur hayvanlar degildir. O yuzden hayvanlarin urettigi bilgi varsa bile; bu onlarin verdigi gibi algilanamaz, ancak insanoglu beyni ile algilanir. O yuzden bilgi kavramsal olarak sadece insanogluna aittir. Hayvanlarin gozleminden elde edilenin bilgisi insanoglu aciklamasidir.

    Dialog demek karsilikli iletisimdir. Insanoglu ancak bunu kendi turu bunyesinde saglamaya calisir. Ortak bir dil olmadigindan da insanoglu kendi disinda kalan bir tur ile dialog kuramaz. Sadece kendi monologu ile onu degerlendirir.

    Konu numenin bilinip bilinmemesi degildir, numen ile fenomen arasindaki iliskide numenin yeridir. Iste insanoglunun bilgisel ve kavramsal soyutlamasi; beyninin fonksiyonu lan numenal yetisdi eliyledir.

    Bu da insanoglu fenomenini epistemolojik olarak bilgi ve kavram tureten ve bunu kendi adina ait icin ve eliyle yapan tek tur yapar.

    Bizlerde bu turun birleriyiz. Ne maddeyiz, ne tanri v.s.

    Ayrica bilimin bilimselligi fenomeni ortaya koymaz, onun gozlemini ortaya koyar. Yani nesnel bir bilgi mumkun degildir.
    Konu numenin bilinip bilinememesi değil diyorsunuz ancak son kısımda nesnel bilgi mümkün değildir diyerek numen bilinemez demiş oluyorsunuz.Bana göre konunun en can alıcı kısmı budur, çünkü bu düşünce biçimi kaçınılmaz olarak metafiziktir..Size göre mümkün olmayan ve bilinemeyen olan numeninizin var olabilmesi için bir durağanlığı da kabul etmeniz şarttır.Eğer sürekli bir değişim içerisindeysek mutlak anlamda numen yoktur , mutlak anlamda bilemeyeceğimiz bir numen de yoktur haliyle .Bu varsayım ancak hareketi bir yere kadar kısıtlamak ile mümkün olabilir ancak bu da metafiziktir...Ayrıca bu numenal sınır nerede başlar nerede biter?Burası muğlaktır.Etrafınıza baktığınızda insan zihninin ortaya koymuş olduğu eserleri görüyorsunuz.İnsan kendi maddi ve maddi olmayan yaratımları ile ; uçabiliyor, hastalıklarını iyileştirebiliyor, dış uzayı gözlemleyebiliyor, uzaya çıkabiliyor, radyo dalgaları ile haberleşebiliyor, gen haritasın çıkarabiliyor, atom altı dünyayı gözlemleyebiliyor,beyni inceliyor vs..Örneğin bir maddenin kütlesini ,hacmini ,ağırlığını, özgül ağırlığını,formunu,rengini,yapısını,atomsayısını,ı sısını vs. bilebilyoruz , birde henüz bilemediğimiz şeylerin de var olduğunu biliyor isek numen fenomen gibi bir ayrıma ne gerek var?Bir gereği olmalı ki bu şekilde ifade edilmiş olmalı sizin açınızdan?Bu gereklilik nereden geliyor?Siz ne zaman numeni bildiğimize kanaat getireceksiniz? Ben söyleyeyim. Hiçbir zaman getiremeyeceksiniz (siz de öyle diyorsunuz zaten).Numen ve fenomen ayrımının gerçekliği olmadığı için yapamayacaksınız bunu...
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-24-2012, 11:19

  9. Pyramos

    Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    Ferdinand Bardamu Nickli Üyeden Alıntı: Bana göre konunun en can alıcı kısmı budur, çünkü bu düşünce biçimi kaçınılmaz olarak metafiziktir..Size göre mümkün olmayan ve bilinemeyen olan numeninizin var olabilmesi için bir durağanlığı da kabul etmeniz şarttır.
    Bilinmeyenlerden ötürü; doğa kanunları üstünde birşeylerin gerçekleşebileceğini, olabileceğini düşlemek, bu düşünceye ihtimal vermek, bunu kesin biçimde reddetmemek metafiziktir der Kierkegaard, ve bunu imanı oluşturan etmenlerden biri olarak gösterir
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-24-2012, 12:19

  10. Cevap: Fenomen ve numen uzerine

    evrensel-insan Nickli Üyeden Alıntı: Bilgi kendi basina ifade edilemez, kavram ile ifade edilir. Burada da hayvanlarin urettigi bilgiyi kendi algisi ile kavramlastiran, insanogludur hayvanlar degildir. O yuzden hayvanlarin urettigi bilgi varsa bile; bu onlarin verdigi gibi algilanamaz, ancak insanoglu beyni ile algilanir. O yuzden bilgi kavramsal olarak sadece insanogluna aittir. Hayvanlarin gozleminden elde edilenin bilgisi insanoglu aciklamasidir.

    Dialog demek karsilikli iletisimdir. Insanoglu ancak bunu kendi turu bunyesinde saglamaya calisir. Ortak bir dil olmadigindan da insanoglu kendi disinda kalan bir tur ile dialog kuramaz. Sadece kendi monologu ile onu degerlendirir.

    Konu numenin bilinip bilinmemesi degildir, numen ile fenomen arasindaki iliskide numenin yeridir. Iste insanoglunun bilgisel ve kavramsal soyutlamasi; beyninin fonksiyonu lan numenal yetisdi eliyledir.

    Bu da insanoglu fenomenini epistemolojik olarak bilgi ve kavram tureten ve bunu kendi adina ait icin ve eliyle yapan tek tur yapar.

    Bizlerde bu turun birleriyiz. Ne maddeyiz, ne tanri v.s.

    Ayrica bilimin bilimselligi fenomeni ortaya koymaz, onun gozlemini ortaya koyar. Yani nesnel bir bilgi mumkun degildir.
    Nesnel bilgi mümkün değil derken, bilgi temelini oluşturan fenomenin sadece "gözlenebilir/algılanabilir" kısmının ve de bu kısmın/yönün gözlemciye göre yorumunu kastediyorsanız, tutarlı..Ama örn:"sıvılar akışkandır" önermesindeki "nesnel olamama" gerekçesi nedir?Bilim nesnel olmak zorundadır, başka bir deyişle fenomendeki her türlü öznel algı/yorumdan arındırılmış olmalıdır.Bilimi bir e..ye göre mi algılıyoruz?Bilim insanı da bir e'mi?Kendisi bir ..e olarak kendi gözlemini mi bilim diye ortaya koyuyor?Varlık konusunda tam ve kesin bilgimizin olmadığı yönündeki temellendirmeniz, bilimin , fenomenin kısmi bir betimlenmesini yaptığı sonucunu verıyor. Doğru anladı isem, sizce bilimin misyonu da bu..Ama buna da nesnel değil diyorsanız, vay halimize..Fenomeni gözleyen, -kendisi de bir fenomen olan- insanın soyutlamalarından ibaret uçuşan bir evren modeli..Hatta evren diyemem, bütünlüğü yok çünkü.. öznel tasarımlardan ibaret..Cümleten bir halüsinasyon deryasında kulaç atıyoruz..
    Not:Son cümlede siz bilim değil, bilgi kavramını kullanmışsınız ama bilim de sistemli bilgiler kümesi olduğundan, bilimi de bağlıyor bence..*
    Alıntı ile Cevapla Alıntı ile Cevapla Mesaj Zamanı 05-24-2012, 18:10


123 SonuncuSonuncu

Benzer Konular

  1. Fenomen ve Bilimsellik/Bilissellik
    Konu Sahibi evrensel-insan Forum Felsefe.NET Felsefe Kulübü
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 07-14-2012, 23:38
  2. Anne ben fenomen oldum!!!
    Konu Sahibi Mor ve Ötesi Forum Komik yazılar
    Cevap: 4
    Son Mesaj : 02-08-2012, 19:50
  3. numen nedir ?
    Konu Sahibi 5N1K Forum N Harfinden Nedir? Başlıkları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12-31-2011, 06:10
  4. fenomen nedir ?
    Konu Sahibi 5N1K Forum F Harfinden Nedir? Başlıkları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12-27-2011, 16:47
  5. Fenomen/Numen Bagi/Iliskisi
    Konu Sahibi evrensel-insan Forum Felsefe'ye Giriş
    Cevap: 8
    Son Mesaj : 10-10-2011, 17:51

Bu Konu için Etiketler


Sosyal Linkler
Sistem Bilgileri

Powered by vBulletin® Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1

uyarılar
  • Forum kullanıcıları 5651 sayılı kanun'un ilgili maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.